Filharmonie v šalině: Vážná hudba se vydala do ulic Brna

Brno - Tóny linoucí se ze zlaté tramvaje v centru Brna předznamenaly akci Filharmonie v šalině. Celkem jedenáct hudebníků z brněnské filharmonie se postupně vystřídalo v tramvaji na Komenského náměstí. Bezprostředně po návratu z japonského turné chtěli hudebníci pozvat na koncerty i Brňany, kteří klasické hudbě běžně neholdují.

„Jednou za měsíc na koncerty chodím, ale toto je více netradiční, což podle mě přiláká lidi,“ popsala své první dojmy z filharmonické tramvaje Veronika Zukalová. Protože celá Filharmonie Brno by se do malé tramvaje ani nevešla, postupně se v ní vystřídala jedenáctka umělců. Minikoncerty představily v intervalu patnácti minut jednotlivá vystoupení. Mezi tramvajovými sedačkami tak zahrál houslista Pavel Wallinger, violoncellisté Michal Greco a Pavel Šabacký, flétnisté František Kantor nebo Petr Pomkla.

No comment: Minikoncerty Filharmonie v šalině (zdroj: ČT24)

Společným duetem oživily tichou tramvaj houslistky Lenka Zichová a Dana Suková. Největším tělesem, které se do malého dopravního prostředku současně vměstnalo, byl Nostalgia Quartet, v němž působí houslisté Bohumil Strnad a Jakub Výborný. Na violu je doprovází Otakar Salajka a na violoncello Radan Vach.

Filharmonie mohla před nedávnem srovnat tuzemskou a japonskou hudební kulturu. „Japonsko považuje evropskou klasickou hudbu za naprostou součást každodenního života. Jak u nás chodí lidé do obchodního centra a pak do kina, tak v Japonsku jdou do obchodního centra a poté na koncert. Jdou tam v riflích a tričku,“ popsala dojmy z největší letošní zahraniční cesty brněnských hudebníků ředitelka Marie Kučerová.

Vydáno pod