V Brně vystoupila legenda srbské dechovky - Boban Markovič

Brno - Legenda srbské dechové hudby, trumpetista Boban Markovič, rozvířil brněnské Semilasso v temperamentu balkánských rytmů. Spolu s ním vystoupil i jeho syn Marko a celý Boban Markovič Orkestar čítající přes deset hudebníků. Brněnské publikum si užilo cikánské písně nebo oblíbené hity z filmů režiséra Emira Kusturici.

Orchestr hudebníka Bobana Markoviče pobavil vlastním aranžmá známých písní, jako je například hit 90. let Lambada. Balkánští hudebníci vystoupili i s celou řadou vlastních skladeb. Boban Markovič pro režiséra Emira Kusturicu nahrál písně k jeho snímkům Arizona Dream nebo Underground.

Boban Markovič je považován za nejlepšího srbského trumpetistu. „Už můj dědeček i pradědeček byli hudebníci. Sám bych si přál, abych vše také dokázal předat svému synovi,“ popsal umělecké dědictví rodu Marko Markovič. „S kapelou jsem začal hrát, když mi bylo 14 let. Nejdřív jsem byl řadový člen kapely, zatímco táta to vedl, ale nyní už stojím po jeho boku,“ dodal syn srbského hudebníka.

No comment: Koncert Boban Markovič Orkestar (zdroj: ČT24)

Trumpetista Markovič pochází z malé vesnice Vladican Han na jihu Srbska. Právě tamní hudební festival, kde se každoročně před 300 tisíci diváky předvede více než třicítka balkánských hudebníků, vynesl umělci i řadu ocenění - například Zlatá trubka či První trubka. Rovněž jeho těleso Boban Markovič Orkestar pravidelně získává uznání jako nejlepší orchestr. Od svých osmnácti let jej vede Markovičův syn Marko.

Vydáno pod