Středověké kachle zrestaurovali studenti. Ukáže je výstava Umění z hlíny

Brno – Studenti restaurátorské školy pracovali na nálezech z brněnského podzemí. Ze střepů a torz keramiky z období vrcholného středověku sestavili soubor kamnových kachlí – ty teď budou k vidění spolu s další keramikou na výstavě Umění z hlíny. Ta chce ukázat um gotických hrnčířů a přiblížit jejich práci. Láká i na zvláštní nádoby, akvamanile.

Výstava Moravského zemského muzea z období středověkých hrnčířů a jejich výrobků začíná zítra na Biskupském dvoře mezi Zelným trhem a Petrovem. Expozice má dvě části – v první návštěvníci uvidí soubor opravených kamnových kachlí, které podle archeologů pocházejí z 15. nebo 16. století. Kachle byly vyráběny ve dvou hrnčířských pecích, které pod Kapucínským náměstím objevil už v roce 1962 archeolog Vladimír Nekuda. Opravou prošly už tehdy, restaurování podle moderních postupů se ale dočkaly až teď.

Jejich opravení trvalo celé dva roky. Pracovali na tom studenti Vyšší odborné školy restaurátorské. „Postup byl komplikovaný, protože kachle byly už dřív neodborně restaurovány. Museli odstranit chyby, střepy znovu lepit a retušovat,“ popsala práci restaurátorka Alžběta Netopilová. Na kachlích pracovali studenti druhého a třetího ročníku oboru restaurátorství. „Od každé opravené kachle jsme pořídili i její repliku. Z těch jsme sestavili celá kamna,“ dodala Netopilová.

Kachle zdobí náboženské i heraldické motivy

Kachle mají různá zdobení – od lvů a orlic až po náboženské motivy, například souboj svatého Jiří s drakem nebo Zmrtvýchvstání. „To znázorňuje zajímavá symbolika. Jedná se o lva, který svým dechem vzkřísí mrtvě narozená mláďata,“ popsala Zdeňka Měchurová z archeologického ústavu Moravského zemského muzea.

Druhá část výstavy ukáže další středověké hrnčířské výrobky, například akvamanile. „Původně to byly kovové nádoby, které se na mších používaly při omývání rukou. Byly ale hodně drahé, šlechta proto přišla s jejich keramickou nápodobou,“ vysvětlila Měchurová. Na výstavě tak budou k vidění akvamanile ve tvaru jezdce na koni nebo kentaura, později i kapra nebo draka, které se používaly při stolování na panských dvorech. Výstava ukáže i drobnější plastiky – třeba sošky, které se používaly na poutích a jarmarcích, tedy panenky nebo madonky. Jiné plastiky však sloužily i jako hračky.

Akvamanile popisuje Zdeňka Měchurová (zdroj: ČT24)

Expozice čerpá ze sbírek Moravského zemského muzea a Muzea města Brna. Na výstavě se bude promítat i video zachycující práci studentů. Lidé si dokonce budou moct koupit repliky některých vystavovaných předmětů. V rámci výstavy bude pro nejmenší návštěvníky fungovat i dětská hrnčířská dílna, děti si tak zkusí práci středověkého hrnčíře. Výstava potrvá přes zimu až do 2. února 2014.