Zlínské divadlo vstoupilo do nové sezóny muzikálem Divotvorný hrnec

Zlín – Pohádkově naivním muzikálem Divotvorný hrnec zahájilo Městské divadlo ve Zlíně 68. sezónu. Představení nastudovali herci pod vedením umělecké šéfky divadla Hany Mikoláškové. Po představení se navíc v divadle udělovaly ceny divácké ankety Aplaus. Jednu z cen si odnesl i zlatý retrívr Merlin za roli ve hře O myších a lidech.

Divadlo muzikál poprvé uvedlo už na konci minulé sezóny, v obnovené premiéře se představili dva noví členové souboru. „Divotvorný hrnec je jedna z nejkrásnějších pohádek pro dospělé, co znám. Miluji ji už od dětství. Může za to samotný příběh a muzika Burtona Lanea, která je neskutečná. S čertem si hrát je moje vůbec nejoblíbenější píseň. Dalším důvodem je překlad Voskovce a Wericha, mám opravdu blízký vztah k jejich smyslu pro humor,“ řekla umělecká šéfka divadla Hana Mikolášková.

Pohádkově naivní příběh poválečného broadwayského hitu Finian's Rainbow o záhadném muži, který se svou dcerou shání v Americe pozemek, na němž by zakopal ukradený hrnec elfího zlata, se v překladu Voskovce a Wericha proměnil v komedii o českých emigrantech hledajících v Americe štěstí a bohatství.

NO COMMENT: Muzikál Divotvorný hrnec (zdroj: ČT24)

Muzikál je tak podle Mikoláškové o 'novocirkusácích sídlících na farmičce, o kterých nikdo neví, co jsou zač, jestli kradou nebo skutečně trénují'. Muzikál je také podle ní poctou těmto lidem, odvážným snílkům, kteří se nebojí zdolat půlku světa, aby našli pohádkové štěstí.

Zlínské divadlo chystá v této sezóně například i premiéru divadelní adaptace románu Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně. Drama o ženách z nedalekých Kopanic na česko-slovenském pomezí, které byly schopné léčit, uřknout i proklít a byly spjaté s přírodou, bude režírovat Dodo Gombár.

Soubor také připravuje muzikál My fair Lady, romantický příběh Největší z pierotů či komedii psanou speciálně pro zlínské divadlo Hrabě Monte Carlo.

Aplaus 2013: Divokou kartu diváků získal zlatý retrívr Merlin

K zahájení divadelní sezóny ve Zlíně patří také vyhlašování divácké ankety Aplaus za minulou sezónu. Absolutní vítězkou a nejlepší herečkou se stala Hana Briešťanská. Herečka od diváků získala rekordních 1700 bodů, zatímco nejoblíbenější herec Radovan Král o 240 bodů méně.

Briešťanská se v minulé sezóně zhostila role vdovy v muzikálu Řek Zorba, slečny Hany v komedii Vzpoura nevěst a Heleny i lva v shakespearovské klasice Sen noci svatojánské. „Vypadá to, že máme novou hvězdu,“ okomentoval úspěch Briešťanské ředitel divadla Petr Michálek.

  • Udílení cen divácké ankety Aplaus zdroj: ČT Brno
  • Sošku za nejlepší herecký výkon si už pošesté odnesl Radovan Král zdroj: ČT Brno

Vítěz mužské kategorie Radovan Král získal skleněnou sošku z dílny Jiřího Vosmíka už pošesté. „Znamenají pro mě diváckou přízeň, důležitou odezvu na mou práci, kterou mám moc rád,“ reagoval na ocenění Král.

Po tříleté pauze byla vyhlášena také Cena ředitele divadla, kterou se Petr Michálek rozhodl udělit dlouholetým hereckým oporám zlínského souboru, manželům Vlastě a Romanu Mecnarowským.

Letos dostali návštěvníci zlínského divadla vůbec poprvé příležitost hlasovat prostřednictvím tzv. divoké karty i pro ty herce, které odborná porota na ocenění nenominovala. Vůbec nejvíc hlasů na divokou kartu získal zlatý retrívr Merlin za svoji roli ve hře O myších a lidech. „Diváky si, zdá se, získal,“ prozradil ředitel divadla Petr Michálek.

Anketa Aplaus se letos konala počtrnácté. Diváci odevzdávali hlasy do konce srpna. Pro jednotlivé inscenace mohli hlasovat během sezóny ve foyer po každém představení.