Husa na provázku slaví 45. narozeniny. Scénkami si herci připomněli každou sezónu

Brno – Devět dnů budou umělci spjatí s brněnským Divadlem Husa na provázku slavit 45 let existence scény. Jubileum herci, režiséři, dramaturgové i příznivci divadla oslaví festivalem Divadlo v pohybu, který letos nese podtitul Duha v Brně. Divadelníci ho zahájili stylově – sprškou bublin z bublifuků, které se v sobotu odpoledne snesly na Zelný trh. Nejrozsáhlejší část oslav divadelníci naplánovali na neděli.

V devíti dnech oslav organizátoři uspořádají pro fanoušky divadla symbolicky hned 45 akcí. Divadlo nabídne průřez aktuální tvorbou, ale i české a zahraniční projekty nebo výrazné osobnosti, které souborem prošly.

Nejrozsáhlejší program předvede Husa na provázku v neděli. V Domě umění na Malinovského náměstí a v Domě pánů z Fanalu, tedy v původním a současném sídle divadla, se sejdou desítky osobností spjatých s divadlem. Pamětníci prostřednictvím krátkých výstupů a improvizací představí všech 45 sezón v dějinách divadla. Do Brna kvůli oslavám přijela například Eliška Balzerová, nechyběl ani Miroslav Donutil, Milan Uhde či Jiří Pecha. Každá sezóna dostane desetiminutový prostor, výsledkem bude podle dramaturga Miroslava Oščatky „dvanáctihodinový vřící kotel“. Happening začal ve 12 hodin a skončil o půlnoci.

Duha v Brně: DEN EXTÁZE (2. den festivalu Divadlo v pohybu)

"V tento den se sejdou všichni ti,

kterým Divadlo Husa na provázku změnilo život –

abychom všichni se viděli, mluvili spolu a vína pili

a panu profesorovi Srbovi přáli hodně zdraví

a různá tajemství měli a zásadní prohlášení

a fotky viděli, co už zatraceně dlouho je nikdo neviděl

a kapely různé aby hrály do noci…"

Harmonogram dne:

  • 13.00 - 17.00: 1. ČÁST: 1967/8 - 1987 Procházkova síň Domu umění
  • 17.45 - 19.00: 2. ČÁST: 1988 - 1992 Alžbětinská scéna Divadla Husa na provázku
  • 19.00 - 24.00: 3. ČÁST: 1993 - 2013 Velký sál Divadla Husa na provázku

(zdroj: Divadlo Husa na provázku)

K dalším zajímavostem patří sraz foxteriérů na počest Dášeňky Karla Čapka nebo happening za pojmenování uličky nedaleko divadla po exprezidentu Václavu Havlovi. Do pavilonu Anthropos s vycpaným mamutem a expozicí o pravěku zase chtějí divadelníci vnést atmosféru festivalu ve Woodstocku. Jeden z festivalových dní věnovaný novým dramatickým textům hostí funkcionalistická vila Tugendhat.

Nepravidelný festival Divadlo v pohybu je pro Husu na provázku vždy předělem dvou tvůrčích etap. Proto jsou na programu také čtyři derniéry - skončí inscenace Trosečník III., Maestro a Markétka, Trapná muka a Hordubal. Na repertoáru je v nadcházející sezóně postupně nahradí třeba hra Petera Shaffera Amadeus nebo další mozartovská variace Amadeus v Brně aneb Moc art, kterou připravují autoři Milan Uhde a Miloš Štědroň.

Husa na provázku patří k nejuznávanějším souborům českého nonkonformního divadla druhé poloviny 20. století. První veřejná představení soubor odehrál v roce 1968. K nejznámějším hereckým tvářím, jež souborem prošly, patří Boleslav Polívka, Jiří Pecha nebo Miroslav Donutil. V současnosti je Husa na provázku součástí Centra experimentálního divadla, uměleckým šéfem je od roku 2005 režisér Vladimír Morávek.