Dny evropského dědictví zpřístupní běžně uzavřené památky

Jižní Morava - Na pár dnů v září se některé památky, které jsou během roku nepřístupné, výjimečně otevřou. Ačkoliv část atrakcí se k akci připojí až následující víkend, na některé památky můžete vyrazit už dnes. Své brány otevřou například kryty pod brněnským Špilberkem nebo Loucký klášter ve Znojmě. Doprovodný program zase oživí prohlídkové trasy vybraných zámků.

Na sobotní návštěvu zve mimořádně zpřístupněný Premonstrátský klášter ve Znojmě. Loucký klášterní komplex si zdarma můžete projít mezi 9. a 17. hodinou. Milovníci architektury zase ocení volně přístupnou Weinbergerovu vilu. Neoklasicistní vila dnes slouží jako mateřská škola.

Nedělní program láká návštěvníky do Veselí nad Moravou i do Brna. Veselí zpřístupní hned čtyři památky, které jinak zůstávají očím turistů zapovězené. Jde o kostel sv. Andělů strážných včetně jeho krypty, synagogu, židovský hřbitov a kostel sv. Bartoloměje. Všechny tyto atrakce budou přístupné od 14. do 17. hodin.

Brno v neděli pro veřejnost otevře kryty pod Špilberkem. Mezi 10. a 17. hodinou se tak zvědavci zdarma podívají do krytu, který měl před případným útokem ochránit 450 osob, především zástupců města. Své brány otevře rovněž brněnská Nová radnice na Dominikánském náměstí. V městské části Tuřany se lidé mohou podívat do kostela Zvěstování Panny Marie.

Židovský hřbitov v Ivančicích
Zdroj: ČTK/Ivan Prokop

Většina památek, které se ke Dnům evropského dědictví připojily, má otevřeno po celý víkend. Čtyři atrakce nabízí například rodiště Alfonse Muchy - Ivančice. Návštěvníci získají možnost zavítat na židovský hřbitov, do kaple sv. Jakuba, kostela Nanebevzetí Panny Marie i do kaple Nejsvětější Trojice. Mimořádně budou otevřené i jinak nepřístupné kostely v Drásově, Letovicích, Čebíně, Řeznovicích i ve Slavkově u Brna.

Stáhněte si podrobný program Dnů evropského dědictví.

Některé památky nabízejí slevu, jiné vstup zdarma

Kromě mimořádně zpřístupněných kulturních památek chystá pro návštěvníky překvapení i řada volně dostupných institucí. Zatímco brněnské podzemí nabízí slevu na vstupném, věž Staré radnice v Brně poskytne výhled na moravskou metropoli zcela zdarma. Bez nutnosti platit za lístek se lidé podívají například také do znojemského podzemí či tamního Domu umění.

Vyhlídková věž brněnské Staré radnice
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Pokud památka nenabízí slevu na vstupném, mohou se zájemci těšit alespoň na koncerty a doprovodný program. Lysický zámek rozezní v neděli barokní skladby, zámek ve Valticích zase v sobotu i neděli zve v 11:00 na speciální prohlídku s kastelánem, který turisty zavede i do běžně nepřístupných prostor.

Dny evropského dědictví

Dny evropského dědictví (European Heritage Days) se v České republice konají pravidelně od roku 1991, a to vždy v první polovině měsíce září. Historicky první Dny otevřených dveří památek se konaly již v roce 1984 z podnětu Francie. Cílem akce je návrat ke kořenům národní, evropské i světové civilizace. Proto jsou v rámci Dnů evropského dědictví pořádány nejrůznější doprovodné akce - přednášky, koncerty, městské slavnosti, ale i soutěže a další kulturní programy.

Zdroj: Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska

Vydáno pod