Brno schválilo revoluční změny ve financování kultury

Brno – Zastupitelstvo města Brna dnes na svém zasedání chválilo nový systém financování nezávislé kulturní scény. Po letech debat a protestů se tak umělcům podařilo dosáhnout shody s vedením města. Nový grantový systém poskytne peníze na tři roky, místo stávajícího jednoho. Nezávislí umělci doufají, že nový systém pomůže podpořit kvalitní alternativní projekty a nabídne jim větší finanční jistotu.

Brněnská nezávislá scéna si konečně vymohla to, co chtěla už dlouho – nový systém financování, založený na víceletých grantech. Návrh vznikl díky Pracovní skupině, v níž sedí jak zástupci alternativní scény, tak lidé z brněnského magistrátu.

Nový systém grantů se od stávajícího liší hned v několika ohledech. Naprostou novinkou jsou víceleté granty, které by měly umělcům zajistit větší existenční jistotu. Pokud někdo dotaci získá, bude dostávat peníze po následující tři roky, místo stávajícího jednoho. „Organizace budou muset prokázat i svou historii. Žádosti pak budou posuzovány odborníky. Kdokoliv z občanů může navrhnout odborníka, o kterém si myslí, že je kompetentní člověk pro danou oblast,“ řekla náměstkyně primátora pro kulturu Jana Bohuňovská (ODS).

První dotační výzva bude zřejmě vypsána ještě letos na období 2014 až 2016, další pak znovu za tři roky. Kvalitní projekty bude vybírat hodnotící komise, v níž zasednou odborníci. Dosud výši dotací navrhovali úředníci magistrátního odboru kultury a schvalovali politici. Zatímco v prvních dvou kolech budou komisi tvořit především odborníci, ve třetím kole ale získají převahu politici.

Sochařská výzdoba Mahenova divadla
Zdroj: ČT Brno/Bořivoj Hájek

Město také nově zavede tematicky zaměřené dotace. Ty umožní městské radě vyhlásit pro konkrétní kalendářní rok speciální dotační program spojený s historií i současností města, kulturními výročími a významnými osobnostmi. Rada může také reagovat na témata, která pro daný rok vyhlašuje organizace UNESCO.

Podrobnosti o novém systému před časem zveřejnila na svém webu iniciativa Brno kulturní.

Nezávislá scéna se postavila městu 

Velké vášně vzbudil v lednu 2012 zveřejněný Program rozvoje kultury, který pro magistrát vypracovala soukromá firma. Dokument sklidil tvrdou kritiku představitelů nezávislé scény. Popudil je především zápis z jednání kulturní komise, který se objevil na internetu. Z něj bylo jasné, že na schůzi zaznívaly i názory, že nezávislá scéna nemá do podoby koncepčního materiálu vůbec mluvit a dialog byl označen za nežádoucí. 

V reakci na to se zmobilizovala brněnská alternativní scéna a začala diskuse o tom, jak nastavit správnou komunikaci mezi samosprávou a kulturní veřejností. V květnu byli hlasováním zvoleni tři zástupci, kteří budou městem nezřizované kulturní instituce zastupovat v koordinační skupině, kterou vytvořil brněnský magistrát. Právě nový systém financování byl hned od počátku jedním z cílů nezávislých umělců.

O dotacích v kultuře hovoří redaktorka Zuzana Neuvirtová (zdroj: ČT24)