Jan Kačer: Dokument Hoteliér je sranda na pomezí smrti

Uherské Hradiště - Dokumentární film Hoteliér zachycuje přípravy na poslední divadelní vystoupení stárnoucí trojice herců z Činoherního klubu - Pavla Landovského, Josefa Abrháma st. a Vladimíra Pucholta pod taktovkou režiséra Jana Kačera. Svoji světovou premiéru si celovečerní snímek, který vznikl ve spolupráci s Českou televizí, odbyl na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Po skončení promítání sklidili dojatí protagonisté ovace ve stoje.

„Co tady děláš s tou kamerou, chceš mi ji strčit do pr***?!“ - slova Pavla Landovského se v dokumentu Hoteliér opakují hned několikrát a výstižně zachycují jeho atmosféru. Film zachycuje stárnoucího Landovského, který ztratil chuť do života, a jeho kolegu z Činoherního klubu režiséra Jana Kačera, jak se ho snaží přesvědčit k poslednímu vystoupení před diváky ve hře Hodinový hoteliér, jejímž je autorem.

Odvážný pokus Jana Kačera a dalších legend Činoherního klubu Josefa Abrháma a Vladimíra Pucholta o návrat legendy českého filmu a divadla zachytil režisér Josef Abrhám ml. Samotný film je, spíše než záznamem zkoušek divadelního představení, úvahou o stárnutí, přátelství a touze po posledním velkém činu. 

„Bylo pro mě překvapením, že se v dokumentu podařilo zachytit výpověď o určitém stavu světa mezi lidmi, kteří jsou roztrhávání emigrací, neštěstím a nemocemi. Ukázal, že existuje něco nad běžnou denní realitou, a to je pro mě velká osobní satisfakce,“ řekl o snímku Jan Kačer, který ho stejně jako ostatní protagonisté viděl v Uherském Hradišti poprvé.

Dokument Hoteliér

Unikátní pohled do života výjimečných lidí slibuje i dokument Hoteliér. Josef Abrhám mladší v něm zachytil odvážný projekt režiséra Jana Kačera a dalších legend Činoherního klubu, kteří se pokoušejí vrátit prostřednictvím jeho vlastní hry do života Pavla Landovského, legendu českého filmu a divadla, opuštěně žijícího v chalupě kdesi za Prahou, zmítaného zdravotními problémy a životní skepsí, kterou skrývá za vulgární agresivitu.

(zdroj: ČT)

Pavel Landovský, který po skončení promítání divákům popovídal o průběhu natáčení i o svém životě, si neodpustil ironickou glosu: „Já jsem jako vždy nespokojen a i kdyby to bylo naopak, tak bych to neřekl.“

Nikomu z ostatních protagonistů to ale nevadilo. Naopak neskrývali svoje dojetí z velkého ohlasu, který film sklidil mezi diváky v kině Hvězda. „To, že tady pan Landovský byl s námi a že diskuze po promítání byla v takovém duchu, mi udělalo velkou radost,“ prozradil režisér Josef Abrahám ml.

Hodně emocí v sobě měl i jeho otec, který se svým synem spolupracoval na filmu vůbec poprvé. „Je to vhled do našeho soukromí, které mohlo dopadnout všelijak. Proto jsem měl z promítání velký zážitek - od napětí až po příjemnou úlevu na konci,“ prozradil Josef Abrahám.

Film Hoteliér vznikl v koprodukci s Českou televizí, na jaře příštího roku se proto objeví i na televizních obrazovkách. Do kin by měl snímek dorazit letos na podzim. 

Vydáno pod