Slovácké Rychlé šípy zasáhly už 100 tisíc diváků

Uherské Hradiště - Hned po své premiéře v roce 2000 si komedie Rychlé šípy získala srdce diváků. A bez přestávky baví diváky nejen ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, ale i v dalších divadlech po celé zemi. Nejúspěšnější inscenaci Slováckého divadla včera zhlédl stotisící divák.

Původně lehce recesistické představení, které režisér Robert Bellan nastudoval s partou mladých herců, se stalo fenoménem. Mirka Dušína, Jarka Metelku, Jindru Hojera a Červenáčka s Rychlonožkou hrají stále titíž herci, jen jsou dnes o dekádu starší.

Rychlé šípy

Fiktivní klub pěti hochů z knih a komiksů spisovatele Jaroslava Foglara tvořili Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka. Jméno Mirka Dušína se stalo synonymem bezchybného kladného hrdiny, jeho opakem jsou členové soupeřícího Bratrstva kočičí pracky: Dlouhé Bidlo, Štětináč a Bohouš.

Záměrem Jaroslava Foglara bylo vytvořit vzdělávací, poučný, ale přitom vtipný a poutavý obrázkový seriál, který by zvedl náklad časopisu Mladý hlasatel. Seriál, jehož původní název byl Černí jezdci, začal vycházet na konci roku 1938 a rychle si získal velkou popularitu. Původně se přitom s větším počtem dílů nepočítalo.

Zatímco autorem textu byl vždy Jaroslav Foglar, kreslířem první série byl Jan Fischer, druhou sérii kreslil Marko Čermák. Rychlé šípy jsou i hlavními postavami knižní trilogie Dobrodružství v temných uličkách.

Zdroj: Wikipedie

Představení, které získalo několik prestižních ocenění, sleduje vždy vyprodaný sál. Slovácké divadlo s příběhem pětice slušných hochů také hostovalo na řadě cizích scén a inscenaci tak mohli vidět diváci ve více než 40 českých městech. Oslavy 400. reprízy chystají divadelníci na příští rok. Derniéru zatím rozhodně neplánují.

NO COMMENT: Ukázka z komedie Rychlé šípy (zdroj: ČT24)

Několik dat ze života inscenace

Červen 2000

Režisér Robert Bellan přichází s nápadem nastudovat Rychlé šípy. Schází se s dramaturgyní Ivou Bendovou, oslovuje herce a nabízí jim spolupráci.

Říjen 2000

Premiéra na Malé scéně. Druhý den byly v divadle během dopoledne vyprodány všechny vstupenky na celý měsíc dopředu, věhlas Rychlých šípů se šíří jako lavina.

2001

Festival Dítě v Dlouhé v Praze – Rychlé šípy vystupují na svém prvním festivalu a vítězí. Z Prahy si odvážejí hlavní cenu Šálek Vojty Šálka.

2002

Rekord v počtu repríz - komedie se co do počtu repríz stává nejúspěšnější inscenací Slováckého divadla všech dob. Překonává tak doposud rekordních 94 repríz Gazdiny roby z roku 1952. Do dnešního dne to dokázal ještě muzikál Donaha!, který se chlubí více než stovkou repríz.

2003

Festival v Českém Těšíně – Rychlé šípy si ze severu Moravy odvážejí speciální cenu poroty.

2005

Herci jsou hosty oblíbené televizní Manéže Bolka Polívky.

2007

Komedie získává sedm let po premiéře další cenu – Českého tučňáka.

Zdroj: Slovácké divadlo

Úspěšné divadlo s velkými problémy

O tom, že Rychlé šípy nejsou jedinou úspěšnou inscenací Slováckého divadla, svědčí počet stálých předplatitelů, který tuto regionální scénu pravidelně navštěvují. Množství abonentů roste už deset let. Loni se divadlo dokonce stalo činoherní scénou s největším počtem předplatitelů v celé zemi.

Instituce přesto bojuje s nedostatkem peněz. Na vstupném ročně vydělá zhruba 14,5 milionu korun, náklady na provoz divadla ale atakují hranici 37 milionů korun. Rozdíl přesahující 22 milionů hradí Uherské Hradiště jako zřizovatel. Jenže kvůli změně rozpočtového určení daní město přišlo o část prostředků, kterými divadlo udržovalo v chodu. Verdikt města zněl uskromnit se o 6 milionů.

Předplatné do Slováckého divadla si letos pořídilo 8 144 lidí. Oblíbené divadlo každoročně celkem navštíví na 90 tisíc diváků.

Divadlo muselo snížit náklady o 1,5 milionu korun a o deset korun zdražilo vstupné. I tak mu ještě čtyři miliony korun v rozpočtu chybí. Ředitel divadla proto oslovil podnikatele v regionu, zda by se nechtěli stát patronem některého představení. Radnice se navíc obrátila s žádostí o pomoc také na okolní obce. Sedmdesát procent návštěvníků divadla totiž do Uherského Hradiště dojíždí. Jenže obce daly jasně najevo, že spolufinancování nepřichází v úvahu.

Vydáno pod