Výstava Karel a Josef Čapkové láká na pracovní stůl slavného spisovatele

Brno - Spisovatel, novinář, fotograf, dramaturg, sběratel i zahradník. Tyto a mnohé další profese zastal v éře první republiky Karel Čapek. Společně se svým bratrem, který se kromě literatury věnoval malířství, představovali oba bratři kulturní elitu první poloviny 20. století. Pro mnoho lidí však Čapek zůstává jen autorem populární Dášenky. To může brněnská výstava změnit.

Životní peripetie obou slavných bratří má za úkol přiblížit čtyřicet informačních panelů brněnské výstavy Karel a Josef Čapkové. Nezůstane však jen u toho. K vidění jsou originální snímky, které nadšený fotograf Karel Čapek pořizoval na svých cestách, ucelená sbírka knih a divadelních her obou autorů v mnoha světových vydáních nebo jeho pracovní stůl.

Výstavu doplní projekce dobových dokumentů, kopie vězeňské cely Josefa Čapka i divadelní šatna herečky Olgy Scheinpflugové, která byla ve své době neméně slavnou spisovatelkou jako její manžel Karel Čapek. Velkoplošná obrazovka předvede více než stovku různých obrazů známého kubistického malíře Josefa Čapka.

Karel Höger

Výstavu doplňuje také menší expozice věnovaná brněnskému rodákovi z Králova Pole - Karlu Högerovi. Ten nejen namluvil řadu pohádek z pera Josefa Čapka, ale ve filmovém snímku Otakara Vávry Krakatit ztvárnil hlavní roli inženýra Prokopa.

Karel Čapek měl k Brnu úzký vztah. V září 1905 zde nastoupil do kvinty Prvního českého gymnásia (dnes Gymnázium na třídě Kapitána Jaroše). Jeho starší sestra Helena, která se do Brna provdala, mu proto našla podnájem na dnešní Jaselské ulici. Sám Čapek se za svými brněnskými studijními roky sice nijak výrazně neohlížel, ale rád vzpomenul na možnost pozorovat desítky studentek, které okolo jeho okna procházely do nedaleké dívčí školy Vesna. V Brně Čapek dokončil sextu, aby se následně uchýlil do Prahy.

Do Brna přesto opakovaně jezdil. V domě číslo 6 na Rudolfské ulici (dnešní Česká) totiž sídlila redakce Lidových novin, kde od roku 1921 společně s bratrem Josefem působil. Při svých návštěvách rovněž Karel Čapek vyhledával společnost své lásky - Věry Hrůzové. Dcera univerzitního profesora zootechniky byla adresátkou celé řady milostných dopisů, které později vyšly coby Dopisy ze zásuvky. Zjištění, že vedle spisovatelky Olgy Scheinpflugové existovala v Čapkově životě i tato tajemná Brňanka, způsobilo v 80. letech minulého století senzaci. „Krásné je sedět na mezi u továrního plotu nad Královým Polem a nepřiznat si to pravé,“ tajemně vzpomíná ve svých dopisech Čapek.

Na brněnské výstavě se lidé dozví mnoho zajímavostí ze života obou bratrů. Například fakt, že autorem slova robot, které Čapka proslavilo i za hranicemi, není mladší z obou talentovaných bratrů. Při hledání nového jména pro umělou pracovní sílu prosazoval Karel Čapek latinský základ slova práce (labor), zatímco jeho starší bratr mu doporučil vycházet ze slovanského slova robota.

Kdy a kde?

Výstava Karel a Josef Čapkové potrvá až do 15. září letošního roku. Otevřeno má denně od 10:00 do 19:00 a lidé ji mohou navštívit v kulturním domě Semilasso (Palackého třída 126). Unikátní výstava vznikla při příležitosti 50. výročí odhalení Památníku Karla Čapka ve Strži. Vstupné na brněnskou expozici činí 90 korun pro dospělé a 70 korun pro studenty či seniory. Děti do výšky 130 centimetrů mají vstup na výstavu zdarma.

Vydáno pod