Divadlo D´Epog zve diváky na střechu autobusového nádraží Zvonařka

Brno – Místo autobusů zaplní střechu brněnského autobusového nádraží Zvonařka divadelníci. Divadlo D’Epog v netypickém prostředí tento víkend uvede hru Sólo pro toho, kdo je nejblíž. Autorské představení inspirované tvorbou současných českých básníků pojednává o lhostejnosti, opuštěnosti, ale také o přitažlivosti, která člověka často pohltí i proti jeho vůli. Premiéru má představení v sobotu 1. června v 21 hodin.

Netypické prostředí pro netypické představení. Hra vsazená do kulis střechy Ústředního autobusového nádraží Zvonařka divákům vedle silných příběhů nabízí také netradiční pohled na město. „Představení navazuje na systematickou práci souboru s netradičními divadelními prostory, nabídne také mezinárodní obsazení,“ uvedl jeden z tvůrců Tomáš Soldán.

Kromě trojice kmenových tvůrců Ondřeje Novotného, Petra Míky a Tomáše Soldána se v Sólu představí španělská herečka Rebeca Matellán. Na inscenaci spolupracoval také španělský scénograf argentinského původu Joan Quintas Toledo.

Hra Sólo pro toho, kdo je nejblíž se odehrává na vrakovišti. Vedle čtyř ústředních postav je nedílnou součástí hry také oprýskaný favorit. Právě staré auto se stává středobodem děje. Divadlo D´Epog začlenilo do svého nejnovějšího představení úryvky z děl mladých tvůrců Petra Hrušky, Pavla Kolmačky nebo Karla Šiktance a propojilo je s neverbální divadlem.

NO COMMENT: Ukázky z představení Sólo pro toho, kdo je nejblíž (zdroj: ČT24)

Premiéra představení je naplánovaná na 1. června od 21 hodin, reprízu autoři uvedou o den později.

Brněnské divadlo je představeními v nevšedních prostorách vyhlášené. Soubor v minulosti hrál svá představení třeba v tržnici Malá Amerika, plaveckém bazénu za Lužánkami, kostele svatého Josefa a bývalé továrně Vlněna.

Divadlo D'Epog

Založili ho v roce 2010 absolventi Divadelní fakulty JAMU. D’Epog je orientován především na autorské inscenace, v nichž programově rozvíjí „dramaturgii prostoru“. Koncept i téma svých inscenací proto často váže na nejrůznější nedivadelní prostory. Další linií divadla je soustavná práce s poezií. V roce 2011 byla Divadlu D’Epog udělena pocta festivalu …příští vlna / next wave… v kategorii objev roku: „…za vytváření výrazně experimentálních autorských projektů.“