Kočky už nejsou kočky. Legendární muzikál se představí v novém

Brno - Městské divadlo Brno jako druhé v republice uvádí slavný americký muzikál Kočky. Herci ale tentokrát nebudou lézt po čtyřech s nalepenými fousy. Nové pojetí přenese diváka na extravagantní večírek, kde se svůdné kočky promenádují ve škraboškách. Netradiční Kočky zvou na svou premiéru dnes večer.

„Sám jsem viděl Kočky na přelomu 80. a 90. let. Byl jsem tím nadšený. Od té doby se ale po celém světě hrají v této verzi z 80. let, která mi přišla už trochu zastaralá. Je to však úžasná hudba a věčný příběh,“ řekl režisér Stanislav Moša. Kočky tedy nejsou skutečné kočky, ale společenská smetánka na maškarním večírku. Nového pojetí se nebojí ani herci: „Myslel jsem si, že když nebudeme mít namalované obličeje a chlupaté ocasy, ztratí to svoje kouzlo. Co se týče magie, ta se nám povedla vyzdvihnout snad ještě víc,“ myslí si Aleš Slanina, který v představení vystupuje v pozici vypravěče Rozumbrada.

No comment: Ukázka z brněnského muzikálu Kočky (zdroj: ČT24)

Muzikálové lincence obsahují vždy řadu podmínek, které je nutné splnit, aby divadlo mohlo známý kus uvádět. „Nemohli jsme nic připsat, ani nic škrtnout. Myslím si ale, že takhle to mnohem více probouzí fantazii diváka. V originále jsou to jen zhudebněné dětské básničky o kočičkách. Takhle je to pro mě mnohem zajímavější,“ vysvětluje své nadšení představitelka hlavní ženské role Alena Antalová. Grizabella je ústředním charakterem celého muzikálu a kromě Antalové ji alternuje i nedávná držitelka Thalie Hana Holišová.

Režisér Stanislav Moša o muzikálu (zdroj: ČT24)

Nové netradiční pojetí si pochvaluje i další z herců: „Celé ty roky se Kočky hrají tradičně a je to představení spíše pro děti. Neběhám po čtyřech, nedělám kočku, takže tohle je i pro dospělé. Text zůstal kočičí, ale skrze báseň o kočkách hrajeme svůj příběh. Texty tím dostávají úplně jiné vyznění,“ prozrazuje dvojsmyslnost písňových textů Dušan Vitázek, který zosobňuje postavu Rambajze-tága.

  • Alena Antalová v hlavní ženské roli Grizabelle zdroj: ČT Brno
  • V představení si ale zahrají i živé kočky zdroj: ČT Brno

Americký muzikál Kočky se v roce 2004 uváděl premiérově v pražském divadle Milénium, kde režisér vsadil na klasické pojetí s chlupatými kostýmy. Ačkoliv zájem diváků byl značný, asi po roce divadlo představení stáhlo. Producent měl problém s financováním nákladného projektu a slavný muzikál tak na téměř deset let zmizel z české scény. Druhým pokusem je právě brněnské představení, které však sází na netradiční pojetí.

Jeden z nejznámějších hitů muzikálu Kočky - Memory

O muzikálu Kočky

Kočky (Cats) jsou slavným muzikálem s libretem a hudbou Andrewa Lloyda Webbera. Jedná se o nejdéle uváděný muzikál v historii londýnského West Endu i newyorské Broadwaye, který ve světě vidělo přes 67 milionů diváků. Ve svém domovském divadle New London Theatre byly Kočky uváděny celých 21 let. Muzikál získal nejprestižnější světová ocenění – dvakrát Grammy a sedm cen Tony. Lloyd Weber rád vzpomíná, jak mu v dětství jeho matka Jean často předčítala veršované pohádky o kočkách od Thomase Stearnse Eliota, nositele Nobelovy ceny za literaturu z roku 1948. Napsal pak podle nich poetický taneční muzikál plný nádherné fantazie, který je zároveň jedním z realizačně nejnáročnějších divadelních děl. (zdroj mdb.cz)

Vydáno pod