Bylo nás pět poprvé v historii jako divadelní hra

Brno - Dílo spisovatele Karla Poláčka Bylo nás pět ožívá na prknech brněnského Divadla Radost. Slavnostní premiéra hry se odehraje dnes večer a celý herecký soubor na ni zve dospělé i děti. Režii známých příhod ze světa dospívajících kluků si vzal na starost Vlastimil Peška.

Dobrodružství pětice kluků znají diváci asi nejlépe z televizní obrazovky nebo z knížek. Šestidílný seriál Bylo nás pět režiséra Karla Smyczka s Adamem Novákem v hlavní roli patří k těm nejoblíbenějším pořadům, stejně jako rozhlasová verze namluvená Františkem Filipovským. 

Na divadelních prknech v Česku však Péťa Bajza a spol. ožijí poprvé.

Podle Petra Jančaříka z Radosti se realita mísí s fantazií. A to i přesto, že Karel Poláček příběhy sepisoval před svou deportací do Terezína v roce 1943. Kniha navíc vyšla až o tři roky později. „Také v dramatizaci Divadla Radost je hlavní postavou a vypravěčem příběhu Péťa Bajza, syn obchodníka na malém městě, který se na počátku hry vrací do klukovských let,“ podotkl Jančařík.

Tvůrčí tým řadí představení mezi rodinné inscenace.  „Bylo nás pět je knížka, k níž se čtenáři často vracejí - bezpochyby proto, že je to vyprávění o dětství, o klukovském světě, ve kterém se prolínají realita a fantazie a v němž jsou vzájemné vztahy přátelské, čitelné a upřímné,“ uzavřel Jančařík.