Wannieck Gallery po měsících sporů znovu otevírá

Brno - Po měsíci vyjednávání se dnes znovu otevírá brněnská galerie moderního umění Wannieck Gallery. Městská společnost Jižní centrum se s provozovatelem výstavních prostor domluvila na nové smlouvě, která zajišťuje, že galerie smí v prostorách bývalé strojírny zůstat i nadále. Podmínkou uzavření nové smlouvy bylo také složení téměř dvoumilionové kauce, která představuje roční nájemné galerie.

„Jsem velmi rád, že to takto dopadlo. Normálně máme ve čtvrtek zavírací den, ale rozhodli jsme se otevřít hned po prvním máji,“ vysvětluje mimořádné otevření umělecký ředitel Wannieck Gallery Richard Adam. Wannieck Gallery se dostala do potíží před více než dvěma měsíci kvůli neplacení nájemného. Jižní centrum chtělo výtvarnou instituci ze svých prostor dokonce vystěhovat. Po předložení prvního návrhu smlouvu se proto vedení galerie rozhodlo z bývalé strojírny odejít. Po vzájemné dohodě obou stran byla nakonec smlouva upravena, a Wannieck Gallery tak pokračuje i nadále.

Aktuální výstava Tomáše Císařovského a Eriky Bornové, která měla původně končit 19. května, byla kvůli neplánované přestávce prodloužena do poloviny června.