Brněnská filharmonie se připravuje na turné do Mnichova

Brno - Nejvýznamnější turné tohoto roku má před sebou Filharmonie Brno. Při oslavách dvoustého výročí narození a 130 let od úmrtí hudebního skladatele Richarda Wagnera v Mnichově odehrají brněnští hudebníci tři koncerty složené především z Wagnerových skladeb. V náročném symfonickém a operním repertoáru je doprovodí téměř osmdesátka zpěváků.

V jedinečném obsazení 119 hráčů se brněnská Filharmonie připravuje na své velké mnichovské turné. V Besedním domě obsadila prostor, který jindy patří divákům - na podium se totiž v tak velkém složení nevejde. Orchestr v německé hudební metropoli povede šéfdirigent Aleksandar Marković.

Podle ředitelky Marie Kučerové jde zřejmě o nejprestižnější počin brněnské hudební instituce. „Budeme vystupovat ve dvou největších a nejvýznamnějších sálech v Mnichově. Umělecky a svojí náročností je to dosud asi největší projekt Filharmonie Brno,“ řekla Kučerová.

V Mnichově hudebníci uvedou také některá Wagnerova méně známá díla. „Tento repertoár v českých podmínkách vůbec nedostává prostor. V Brně ho ani není kde hrát. Tak velké obsazení, které vyžaduje, se vejde jedině do Janáčkova divadla. Tam pro to ovšem není ideální akustika,“ vysvětlila ředitelka filharmonie.

Zkouška Filharmonie Brno před odjezdem na turné do Mnichova (zdroj: ČT24)

Hlavní koncert se uskuteční 4. května v Gasteigu, sídle Mnichovské filharmonie. Při dalších vystoupeních 3. a 5. května zazní kromě Wagnerovy hudby také velké symfonické skladby jeho současníků Antona Brucknera a Richarda Strausse.

„To, že si německá strana pozvala český orchestr, aby v Mnichově zahrál Wagnera a další německé autory, nám dává obrovskou důvěru. Naopak si tuto situaci neumím představit - že bychom si my pozvali německé hudebníky, aby nám ukázkově předvedli Dvořáka nebo Janáčka,“ usmála se Marie Kučerová.

Richard Wagner (1813, Lipsko - 1883, Benátky) byl německý hudební skladatel, významný představitel proudu romantismu. Mezi jeho nejznámější díla patří opery Bludný Holanďan, Lohengrin, Tristan a Isolda, Mistři pěvci norimberští, Rienzi, Parsifal a operní tetralogie Prsten Nibelungův. Byl také dirigentem, básníkem a myslitelem. Jeho koncepce hudebního dramatu ovlivnila hudební estetiku mnoha světových škol. V české národní hudbě na ni navázal Bedřich Smetana. Sám Wagner často pobýval v Praze, kde také uskutečnil premiéru řady svých raných skladeb.

Mnichov ale není jediným městem, kam letos brněnská filharmonie zavítá - v červenci zahraje rakouským sousedům v Neubergu a Kirchstettenu, kde zahájí tamní festival. V létě čekají filharmoniky také na sousedním Slovensku a vrátí se i do Německa, tentokrát do Pasova. Na podzim pak vyjedou na svoje nejdelší třítýdenní turné do Japonska.