Ve Zlíně odtajnili Palubní deník Hanzelky a Zikmunda

Letem světem, křížem krážem, vesele i vážně, snem i skutečností, po moři i po souši, lodí i tatrovkou, chlapecky i dospěle, odvážně i bojácně. Příběh slavných cestovatelů Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky se poprvé odehrává i na jevišti. Vstříc dobrodružství, napříč světadíly, navzdory počasí i režimu se vydali v premiéře 2. března v Městském divadle Zlín.

Scénář k Palubnímu deníku Hanzelky a Zikmunda sepsal dramaturg zlínské scény Vladimír Fekar. Režie inscenace uváděné s podtitulem „život je přesný součet náhod“ se ujal Petr Štindl. Do příprav se zapojil i 94letý Miroslav Zikmund, jenž žije ve Zlíně. „Je to pro mě jeden z posledních lidí, který v sobě nese pel první republiky a její grácii. Tedy to, o čem už nyní jen sníme,“ říká Štindl.

Podle něj není hra jen o cestování, ale i cestě životem. „Mladí kluci, kteří odjeli s entuziasmem do svobodného světa po válce, se vlastně vrátili do nesvobodného světa. Zůstali tady a ten jejich sen se začal rozplývat,“ dodává.

Cestovatelé Hanzelka a Zikmund se stali legendou. Vytvořili dvojici, která projela takřka celý svět a své zážitky zpracovala v desítkách knižních, rozhlasových i filmových cestopisů. Neodloučila je ani dvě desetiletí, kdy byli v nemilosti komunistického režimu, rozdělila je až Hanzelkova smrt v roce 2003.

  • Palubní deník Hanzelky a Zikmunda zdroj: Městské divadlo Zlín http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4436/443550.jpg
  • Palubní deník Hanzelky a Zikmunda zdroj: Městské divadlo Zlín http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4436/443553.jpg
  • Palubní deník Hanzelky a Zikmunda zdroj: Městské divadlo Zlín http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4436/443551.jpg
  • Palubní deník Hanzelky a Zikmunda zdroj: Městské divadlo Zlín http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4436/443549.jpg

„Mně se líbí, jak se vztah k přesně zaznamenaným faktům v denících a knihách snoubí nebo střetává s emočním zážitkem, který v jednotlivých situacích prožili. My se to pokoušíme kombinovat. Myslím, že to pan Zikmund pochopil a že ho bavilo dávat tam konkrétnosti tak, aby to mělo přesnou faktografickou váhu, ale divadelní svět nechal na nás,“ uvedl autor scénáře Fekar.

Miroslav Zikmund byl podle něj přítomen u části zkoušek, celou inscenaci však zhlédl poprvé až společně s prvními diváky. „Režijně to považuji za fantastickou kompilaci. Tvůrci vytvořili představení z osudů dvou lidí a povýšili to do vyššího stupně imaginace. Nikdy jsem nepředpokládal, že se to někomu podaří,“ komentoval výsledek bývalý cestovatel po sobotní premiéře.

Miroslav Zikmund komentuje představení Městského divadla Zlín (zdroj: ČT24)

Na zlínské scéně hraje Zikmunda mladšího Zdeněk Lambor, staršího Luděk Randár. Jeho cestovatelského kolegu ztvárnili Radoslav Šopík a Pavel Vacek.