Národní divadlo Brno poprvé nastudovalo Verdiho Sicilské nešpory

Brno - Národní divadlo Brno poprvé ve své historii uvede operu Giuseppe Verdiho Sicilské nešpory. S mezinárodním týmem ji nastudoval polský režisér Ladislav Adamik. Pěvce, hudebníky i tanečníky čekají poslední dny zkoušek. V pátek 11. ledna poprvé předstoupí před publikum v Janáčkově divadle.

„Premiéra je věnována významnému výročí emeritní sólistky Janáčkovy opery Národního divadla Brno, paní Marie Steinerové, která se dožívá 90 let,“ řekla mluvčí divadla Šárka Motalová. Držitelka Ceny Thálie za celoživotní mistrovství působila v Brně v letech 1948 až 1981.

Verdi se inspiroval skutečnými historickými událostmi, konkrétně povstáním proti francouzské nadvládě na Sicílii. Rebelie začala 30. března 1882 a vžilo se pro ni označení sicilské nešpory. Historické události jsou v opeře doplněny milostnou zápletkou.

Hudba Verdiho opery je podle odborníků plná dramatického napětí a působivosti. Scénu navrhl Jozef Ciller, kostýmy Peter Čanecký. Obojí stojí na kontrastu černé a bílé barvy. Choreografii připravila Hana Litterová.

Národní divadlo Brno pro Sicilské nešpory angažovalo také zahraniční sólisty, například australskou sopranistku Louise Hudsonovou, Mexičana Rafaela Álvareze a španělského barytonistu Luise Cansina. Do konce sezony jsou Sicilské nešpory na programu Národního divadla Brno ještě sedmkrát.