Příbuzní a veřejnost se rozloučili se spisovatelkou Legátovou

Brno - Ve smuteční síni brněnského krematoria se dnes rozloučili smuteční hosté se spisovatelkou Květou Legátovou, autorkou zfilmované povídkové knihy Želary. Zemřela v noci na 22. prosince ve věku 93 let. Publikovala již od 50. let, nicméně uznání jí přinesly až Želary. V roce 2002 dostala Státní cenu za literaturu.

Na poslední cestu hrála Věře Hofmanové, což bylo její vlastní jméno, hudba ze Želar. Smuteční řečí se s ní loučila například Dora Kaprálová, autorka rozhovorů se spisovatelkou Návrat do Želar. „Tebe nám vzali, ale Tvůj svět Želar nám nikdo nevezme. Ten nám zůstane napořád,“ řekla Kaprálová, a opět tak zdůraznila výjimečné literární dílo. Smuteční hosté si vyslechli i úryvek z novely Jozova Hanule, jež také posloužila jako předloha pro film Želary.

Na pohřbu se sešli zástupci brněnské kulturní obce a také například režisér J. A. Pitínský. Legátová pocházela z venkovské učitelské rodiny, vystudovala češtinu, fyziku a matematiku a největší část života, 40 let, působila na jednotřídkách v různých částech Beskyd. Z této oblasti čerpala náměty svých příběhů. První díla jí vyšla v 50. letech, v roce 1961 vydala román pro dívky Korda Dabrová. V 60. letech pracovala pro časopis Host do domu. Napsala několik pohádek a řadu rozhlasových her, v 90. letech vyhrála rozhlasovou soutěž Prix Bohemia.

Želary / György Cserhalmi, Aňa Geislerová
Zdroj: ČT24/ČT

Soubor povídek Želary, byť publikovaný až v roce 2001, napsala Legátová takřka před 40 lety. Čtenáře zaujaly její popisy tvrdých, tragických osudů, pokřivených často bídou a těsnými obzory malého světa, realistické, nesentimentální a současně poetické a plné pochopení lidské touhy po svobodě, po nevědomém směřování k něčemu vyššímu. Téměř všechny postavy jejích románů prý měly reálnou předlohu, vycházející z jejích letitých zkušeností učitelky.

Vydáno pod