Nový balet i tanečníci. To je začátek sezóny v Národním divadle

Brno – Celovečerním představením Lucidor a Arabella zahájil balet brněnského Národního divadla novou sezónu. Příběh ženy, která musí obětovat své štěstí kvůli druhým, režíroval slavný maďarský choreograf Youri Vámos, který s brněnským baletem spolupracuje už podruhé.

Příběh dívky, která se vydává za muže, aby zachránila rodinu před chudobou, je inspirovaný povídkou rakouského prozaika Huga von Hofmannsthala. Pro balet námět přepracoval Alexandr Glazunov.

Brněnský soubor si ke spolupráci na tomto představení přizval mezinárodně uznávaného choreografa Youriho Vámose. Ten v Brně v minulosti režíroval i balet Coppélie z Montmartru, který se těší velké oblibě publika už třetím rokem.

„Youri Vámos patří k nejlepším choreografům v Evropě, kteří se zasloužili o přežití celovečerních titulů klasické baletní literatury. Měli jsme potřebu vytvořit velký celovečerní balet, proto jsme si ho vybrali,“ uvedla ředitelka baletního souboru Národního divadla Brno Lenka Dřímalová.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

Nové představení klade velké nároky zejména na představitelku Lucidora Ivonu Jeličovou. „Role je velmi náročná a je na ní hodně práce. Hraju ženu převlečenou za muže. O to je to obtížnější, protože výkon musí být pro diváky věrohodný. Je těžké skloubit herectví s tancem,“ popsala Jeličová.

Navíc musela zvládnout taneční prvky, které baletky přenechávají svým tanečním partnerům. „V jednom partu mám mužské skoky. Dvakrát se ve vzduchu otočím, což ženy nedělají,“ dodala Jeličová.

Kromě nového baletu představilo Národní divadlo Brno s další sezónou i nový soubor. Přes léto se totiž obměnila více než třetina tanečníků. „Přišli k nám tanečníci výborné kvality. Myslím si, že to souboru prospělo,“ řekla Dřímalová. V jedné z hlavních rolí se tak představí například i nový sólista Ivan Popov.

Vydáno pod