Buranteatr nabízí odcházení po americku

Brno – Nová premiéra nezávislého brněnského divadla Buranteatr míří do vod politické satiry. Hlavním hrdinou inscenace Listopad dramatika Davida Mameta je americký prezident, kterého už nikdo nemá rád a nikdo nechce volit. Jednu z rolí obsadil i čerstvý držitel ceny Alfréda Radoka, Michal Isteník.

„Měli jsme všichni strašnou radost nejenom z mé nominace na talent roku, ale i z nominace pro celé divadlo Buranteatr v kategorii divadlo roku,“ svěřil se herec Michal Isteník. Nakonec to byl právě on, kdo v klání o ceny Alfréda Radoka uspěl a odnesl si titul za herecký talent roku. Pro něj i divadlo fungující v podmínkách, ve kterých si herci sami vyrábí a staví kulisy, to byla obrovská satisfakce. „Chvílemi jsme si pokládali otázku, jestli je to opravdu ocenění naší umělecké činnosti anebo jde spíš vyjádření solidarity s podmínkami, ve kterých fungujeme už sedm let. Ale pak jsme si řekli, že je to jedno. Ať tak či tak, děláme práci, která je lidem sympatická,“ uvedl Isteník.

První premiérou Buranteatru po zmíněném triumfu je inscenace Listopad amerického dramatika Davida Mameta. Nehrdinským hrdinou je Charles Smith – prezident Spojených států, několik dnů před svými druhými prezidentskými volbami ale zároveň politická mrtvola. „Poprvé jsme přece vyhráli, Archie, jsou to jenom čtyři roky. Proč se teď obrátili proti mně?,“ ptá se na divadelních prknech nejmocnější muž světa. „Je čas zaplatit, Chuckie, udělit pár milostí a zabalit to…“

Režisér Michal Zetel o hře Listopad (zdroj: ČT24)

„On se rozhodl, že za každou cenu udrží druhé volební období, protože podle vlastních slov si vlastně nestihl nakrást a vrátil by se domů jako chudák. Používá všechny prostředky k tomu, aby se zachránil,“ popsal postavu prezidenta Smithe režisér Michal Zetel.

Poměrně nová hra dramatika Davida Mameta, laureáta Pullitzerovy ceny, se odehrává se v prostředí Oválné pracovny. „Komedie je to velmi ostrá a nekorektní. Přestože se odehrává v Americe, tak si myslím, že se klidně dá použít na jakéhokoliv člověka ve vysokém postavení, který končí a už vlastně není pro společnost perspektivní,“ dodal režisér.

Inscenace Listopad je velkou výzvou pro herecký objev Buranteatru – Martina Tlapáka. V souboru začínal před pěti lety jako osvětlovač a kluk pro všechno. Teď se poprvé objevuje v roli ústřední postavy – a hned jako „vládce svobodného světa“. „Hraju člověka, kterému je kolem 50 let, mně je 26. A další věc je, že si člověk těžko dokáže představit tíhu prezidentské zodpovědnosti,“ popsal herec Martin Tlapák. I proto se na roli připravoval dva měsíce. Během nich kromě zkoušení studoval biografie George Bushe, Billa Clintona a Richarda Nixona.

Vydáno pod