Houslista Ivan Ženatý vystoupí s brněnskou filharmonií

Brno – Nejvýznamnější český houslista současnosti Ivan Ženatý vystoupí s Filharmonií Brno. Pod vedením šéfdirigenta Aleksandra Markoviće se diváci mohou těšit na Brahmsův Houslový koncert D dur nebo symfonii č. 4 Bohuslava Martinů. Koncert začíná dnes o půl osmé večer v Divadelním sále Janáčkova divadla.

„Brahmsův houslový koncert je pro mne jeden z největších na světě. Proto jsem si právě Brahmse zvolil pro tuto sezonu jako svoji preferenci. Teď ho hraju snad každý týden,“ uvedl virtuos.

S brněnskou filharmonií si Ivan Ženatý naposledy zahrál před dvěma lety. „Mám pocit, že vývoj tohoto výborného orchestru je až neuvěřitelný. Moc mě těší, že se mnou dýchají a že nám to dohromady tak jde,“ říká s úsměvem.

Koncert Filharmonie Brno s Ivanem Ženatým (zdroj: ČT24)

V druhé části koncertu představila brněnská filharmonie publiku nezvyklou skladbu – San Francisco Polyphony od maďarského skladatele Györgyho Ligetiho. Mikropolyfonie začíná změtí melodií a zvuků, které vytvářejí akustický obrázek města – celá skladba je inspirovaná zvukem i atmosférou San Francisca. „Aby to pro posluchače bylo ještě jasnější, pouštíme před začátkem skladby z reproduktorů minutu ruchu města, takže náhle nacházejí spojitost mezi tímto Ligetiho kusem a naší každodenní akustickou zkušeností,“ dodává Aleksandar Marković, šéfdirigent brněnské filharmonie.

Koncert pak uzavřela čtvrtá symfonie Bohuslava Martinů, která podle Markoviće působí doslova jako injekce pozitivní energie nebo vitaminová bomba. 

Ivan Ženatý (*1962, Lomnice nad Popelkou) absolvoval pražské AMU, roku 1982 v Moskvě zvítězil v Čajkovského soutěži, v roce 1986 se stal laureátem houslové soutěže Pražského jara, v mládí se dokonce věnoval psaní poezie.

Odborná kritika, posluchači i hudební kolegové označují Ivana Ženatého za nejvýznamnějšího českého houslistu současnosti. Kromě technické perfekce bývá oceňován jeho vytříbený hudební vkus. Díky newyorské Harmony Foundation hraje Ivan Ženatý na vzácné housle Giuseppe Guarneriho „del Gesu“ z roku 1740.

Ivan Ženatý je však nejen špičkový hudební virtuos, ale také pedagog. Učí houslovou hru v Drážďanech, kde má ve své třídě žáky z celé Evropy.