Galerie nabídne to nejlepší ze sbírky mecenáše Adama

Brno – Osm desítek obrazů, dvacítka významných českých malířů – to nejlepší ze sbírky mecenáše současné české malby Richarda Adama nabízí brněnská Wannieck Gallery a výstava s názvem – Princip odkládané dokonalosti. Sbírka je budovaná od poloviny 80. let a v Česku nemá obdoby.

Ve Wannieck Gallery se pohromadě objeví nejlepší autoři české moderní malby – například Jiří Kovanda, Jiří David, Petr Kvíčala nebo třeba Vít Soukup. Dík za to patří sběrateli Richardu Adamovi, který polovinu svého života věnoval sbírání děl současných českých malířů.

Ve svém záběru a rozsahu v Česku vytvořil Richard Adam sbírku, která nemá konkurenci. „Sbírka čítá asi 1 500 věcí a je postavena na umění od poloviny 80. let až do současnosti,“ popsal sběratel.

Sběratel Richard Adam o své sbírce (zdroj: ČT24)

Kurátor Jan Zálešák vybral pro výstavu osm desítek děl během pěti dnů strávených v depozitáři. Velká část z nich dosud nebyla nikdy vystavená. „Soukromá sbírka vždycky směřuje k dokonalému bodu s tím, aby obsáhla všechna podstatná jména. To se samozřejmě nemůže nikdy podařit, ale navzdory tomu sbírání stejně dál pokračuje,“ popsal Zálešák. Pro výstavu zvolil příznačný název Princip odkládané dokonalosti.

Výstava netradičně využije prostor bývalé tovární haly

Kurátor Jan Zálešák se rozhodl jinak využít výstavní prostor bývalé tovární haly. „V jedné sekci výstavy vznikl, aspoň pracovně mu tak říkám, labyrint. Pro ty, kteří sem chodí pravidelně a znají výstavy ve Wannieck Gallery, by to mohlo přinést aspoň trochu jiný zážitek z toho prostoru,“ dodal. 

Výstava Princip odkládané dokonalosti pomyslně završuje předchozí výstavy „Česká malba 80. a 90. let“ a „Česká malba generace nultých let 21. století“. Obrazy současných českých velikánů zůstanou v brněnské Wannieck Gallery do 13. května.