Mezzosopranistka Magdalena Kožená vstupuje do tuzemských kin

Boskovice/Uherské Hradiště - Koncem ledna se slavná operní pěvkyně vrátí na skok do rodné země, i když to nebude přímo osobně. V pátek 27. ledna od 19.30 hodin vystoupí brněnská rodačka společně s Berlínskými filharmoniky pod vedením svého manžela sira Simona Rattla na domovské scéně Berlínské filharmonie. A protože se jedná o jeden z trojice výjimečných koncertů, které jsou v sezoně 2011/12 z Berlína živě přenášeny do více než padesátky kinosálů v Německu a čtyřiceti dalších kin v Evropě, mohou se na zpěv Magdaleny Kožené těšit i čeští posluchači. Tento ojedinělý zážitek bude zprostředkován divákům hned v devíti českých kinech. Na Moravě se na tento jedinečný zážitek mohou těšit návštěvníci biografů v Boskovicích a Uherském Hradišti.

Podobné přenosy z prestižních operních domů světa už před časem získaly početnou obec fanoušků. Možná tomu nebude ani jinak při této jedinečné příležitosti, kdy orchestr Berlínských filharmoniků bude řídit šéfdirigent tělesa sir Simon Rattle a Magdalena Kožená přednese Biblické písně Antonína Dvořáka a Písně na texty Friedricha Rückerta Gustava Mahlera. Koncert zahájí skladba Náhrobek Couperinův Maurice Ravela a uzavře Symfonie h moll „Nedokončená“ Franze Schuberta.

Zájemci tak naživo uvidí nejen slavnou českou pěvkyni, ale také možná nejslavnější a nejrenomovanější orchestr světa. Při přenosu toho ovšem diváky čeká více než krásný zpěv a vznešená hudba. V úvodu před samotným koncertem, ale i v průběhu přestávky budou podrobně seznámeni s přednášenými díly a budou moci nahlédnout do zákulisí práce Berlínských filharmoniků.

Vzhledem k nedostatečnému technickému zázemí brněnských kinosálů se nepodařilo přenos zorganizovat ve zpěvaččině rodném Brně. „Je mi upřímně líto, že brněnská kina nejsou vybavena technologiemi, které by umožnily divákům sledovat přenosy z Berlínské filharmonie v odpovídající kvalitě, a rozhodně nejde jen o moje vystoupení,“ lituje Magdalena Kožená. „Živé přenosy koncertů by mohly přilákat lidi, které tato hudba zajímá, ale nemají finanční prostředky na to, aby kvůli jednomu večeru jeli například do Berlína,“ dodala operní diva. Brněnští fanoušci mezzosopranistky tak budou muset zajet do kina Panorama v nedalekých Boskovicích.

Předpokládaná délka přímého přenosu bude zřejmě 165 minut. Vstupenky vyjdou na tři stovky. Přenášený koncert je jedním ze čtyř lednových společných vystoupení Magdaleny Kožené a Berlínských filharmoniků, z nichž vznikne nová live nahrávka u prestižní nahrávací společnosti Deutsche Grammophon. Kromě Mahlerových Rückertových písní na CD zazní Ravelova Šeherezáda, kterou Magdalena Kožená publiku v sále Berlínské filharmonie zazpívá 25. a 26. ledna, a Dvořákovy Biblické písně, které přednese 27. a 28. ledna.

V letošním roce opět čeká Magdalenu Koženou dlouhá řada významných vystoupení po celém světě. Bezesporu největší očekávání budí Bizetova Carmen, v jejíž titulní roli Magdalena poprvé vystoupív rámci Salcburského velikonočního festivalu 31. března a 9. dubna v inscenaci anglické režisérkya choreografky Aletty Collins opět pod taktovkou Simona Rattlea a za doprovodu Berlínské filharmonie.

Jako Don José se po boku Kožené představí německý tenorista Jonas Kaufmann. 21. dubna pak Carmen ve stejném obsazení zazní ještě v koncertní podobě na domovské scéně Berlínských filharmoniků a do Salcburku se vrátí na čtyři představení v průběhu letního festivalu 14., 17., 19. a 25. srpna. V rodné vlasti vystoupí Magdalena Kožená v letošním roce hned dvakrát. Její koncert v Rudolfinu v rámci mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro, na kterém ji v Mahlerových, Debussyho a Messiaenových písních doprovodí japonská klavíristka Mitsuko Uchida, je již vyprodán. Hned zkraje února však začíná předprodej na její druhý pražský koncert, který bude součástí oblíbeného cyklu Hudba Pražského hradu. 16. září Magdalena vystoupí ve Španělském sále za doprovodu ansámblu Collegium 1704 s uměleckým vedoucím Václavem Luksem, s nímž absolvuje celé evropské turné, v programu složeném z děl Antonia Vivaldiho a Georga Friedricha Händela. Důležitým bodem podzimního kalendáře Magdaleny Kožené je inscenace Mozartovy opery La Clemenza di Tito, v níž vystoupí jako Sesto na scéně Vídeňské státní opery ve dnech 18., 21., 24. a 28. října.