Mimořádné události mapují osamělé střelce

Brno - Nezávislé divadlo Feste má za sebou premiéru trilogie současného britského dramatika Martina Crimpa pod názvem Mimořádné události. Jak už je zvykem souboru, reaguje v ní na nedávné události ve světě – tentokrát na útoky osamělých střelců v Norsku a v Belgii.

Sedmnáctiletý student gymnázia v Novém Bydžově chystal bombový útok na školu. V Německu zabil sedmnáctiletý mladík 15 lidí - většinu z nich na střední škole, kterou navštěvoval. Norský občan Anders Breivik zastřelil 69 účastníků mládežnického tábora na ostrově Utoya. Ke všem třem se váže stejná otázka: Proč? Na to se ptá i divadlo Feste v inscenaci Mimořádné události.

„Člověk jde normálně do práce a najednou začne střílet do lidí. A nikdo neví proč. Někdy se to snaží pojmenovat psychiatři, že je to nemoc, tyto otázky jsou ve hře obsaženy,“ říká herec Tomáš Sýkora.

NO COMMENT: Mimořádné události (zdroj: ČT24)

Útoky jedinců, ne organizovaných skupin, a nikoli zvenčí, ale z vlastních řad, se v poslední době stávají téměř fenoménem. I proto se divadlo Feste rozhodlo na ně upozornit.

„Zatím jsme se báli islámských nájezdníků nebo terorismu tohohle typu, a teď najednou, jak jsme mohli v tomto měsíci zjistit, co se stalo v Belgii nebo ve Florencii, tak jsou to normální Evropané, kteří do té doby žili nenápadně,“ vysvětluje výběr tématu režisér Jíří Honzírek.

Vydáno pod