Medvíďata zřejmě už brzy opustí porodní box

Brno – Medvíďata v brněnské zoo už mají bezmála tři měsíce, blíží se tedy doba, kdy je matka vyvede ven z porodního boxu. Osmikilová mláďata po opuštění brlohu čeká prohlídka u veterináře, čipování, ale i změna stravovacích návyků – z mateřského mléka postupně přejdou na pevnou stravu. Veřejnosti by se měla medvíďata ukázat nejpozději 8. května, kdy budou slavnostně pokřtěna jmény, která pomáhají vybrat samotní návštěvníci zoo.

Z půlkilových mláďat už jsou osmikiloví méďové. Jejich máma, medvědice Kamčatka, je už proto zřejmě brzy vyvede ven. „Kamčatka má v tuto chvíli otevřenou druhou místnost vedle porodního boxu, kde se přes den svítí a noci je v ní tma. Chovatel Milan Šebesta se snaží při krmení navázat s medvědicí kontakt, aby mu znovu začala důvěřovat,“ řekla mluvčí brněnské zoo Lucie Kapounová. Podle ní nese trpělivá práce ošetřovatele své ovoce. „Medvědice už se nebojí ukázat mláďata i ve druhé místnosti,“ dodala mluvčí. Kamčatka už je i více aktivní, pracovníci zoo proto očekávají, že medvíďata vyveden ven už v nejbližších dnech. „Zřejmě to zprvu bude jen na 'pedok' v zázemí,  postupně ale půjdou i do výběhu,“ upřesnila Kapounová. 

Impozantní tmavě hnědý medvěd je největší suchozemskou šelmou žijící na území Evropy a Asie. V kohoutku samci měří až 135 centimetrů. Když se však postaví na zadní nohy, jejich výška se pohybuje mezi třemi až čtyřmi metry. Úctyhodná je i váha těchto obrů. Zatímco samice jsou drobnější a váží kolem čtyř set kilo, u samců je rozpětí váhy mezi 650 až 700 kilogramy. Obzvláště mohutné kusy ale mohou vážit i tunu. I proto medvěd kamčatský nemá na souši kromě člověka přirozeného nepřítele.  

Zdroj: Zoo Brno

Že by mohla Kamčatka s opuštěním brlohu otálet a zhatit tak plány na květnový křest, je podle pracovníků zahrady možné, ale ne příliš pravděpodobné. „Stát se může cokoliv. Pokud Kamčatka nebude chtít medvíďata vyvést, rozhodně ji nepřinutíme. Vše má v zoo – stejně jako v přírodě – svůj čas,“ řekla Kapounová. Podle chování medvědice ale chovatelé usuzují, že medvědí máma návštěvníky zoo o velkou premiéru svých potomků nepřipraví. 

Medvíďata váží zhruba 8 kilo. „Protože ale mají hustou srst, není možné to určit přesně. Zatím jsou stále s medvědicí v brlohu a chovatelé nemají možnost je zvážit,“ řekla mluvčí zoo Lucie Kapounová. Medvíďata už vidí, mají zuby a zdatně se jim daří chůze. „Všude následují svou matku, kterou respektují,“ dodala mluvčí.

První návštěva u veterináře je na dohled 

Až medvíďata brloh konečně opustí, čekají je nejen první kroky venku, ale i návštěva veterináře. „Proběhne čipování, při kterém je veterinář důsledně prohlédne, odčerví a budou navakcinována,“ popsala Kapounová. Při čipování taky ošetřovatelé zjistí pohlaví mláďat a bude tedy možné vybrat pro malé medvídky jejich budoucí jména. 

Mláďata se zatím stále živí mateřským mlékem. Jejich matka ale po měsících hladovění konečně zaplňuje svůj prázdný žaludek. „Kamčatka dostala nažrat poprvé zhruba před týdnem. V tuto chvíli její jídelníček tvoří ovoce, zelenina, ovesné vločky, chléb a ryby,“ řekla mluvčí. Nenechaví méďové ale své mámě lezou do misky a sami začínají její potravu zkoumat. Brzy tak zřejmě čeká pestřejší jídelníček i je.

Medvěd kamčatský je samotář, ve volné přírodě se dožívá zhruba dvaceti až třiceti let, v zajetí může žít i déle. Má rád vodu a dobře plave. Při běhu může dosáhnout rychlosti až 45 kilometrů v hodině. Stejně jako ostatní medvědi nemá ani medvěd kamčatský vyvinuté mimické svaly. Z jeho výrazu se tedy nedá poznat, jestli zaútočí nebo ne. Pro člověka však obecně není nebezpečný a pouze 1 % setkání končí útokem. 

Zdroj: Zoo Brno

Vydáno pod