Brněnská medvíďata objevují svět, už otevírají oči

Brno - Malá medvíďata, která v brněnské zoo přivedla na svět medvědice Kamčatka, jsou už téměř měsíc stará. Mláďata jsou s matkou zatím stále zavřená v porodním boxu, kde ještě nějakou dobu zůstanou. Kamčatka je podle chovatelů vzorná máma a medvíďata v její péči prospívají. V těchto dnech už mláďata otevírají oči.

Sedmi set kilová medvědice Kamčatka se o svá dvě mláďata poctivě stará, zahřívá je a krmí. Než ovšem z kilových medvídků vyroste největší eurasijská šelma, čeká je ještě hodně práce. V těchto dnech už mláďata otevírají oči a budou si tak poprvé moci prohlédnout své okolí. Zatím ale uvidí jen porodní box a svoji medvědí mámu. „Do porodního boxu nikdo vstoupit nesmí, ani chovatelé. Do zázemí navíc chodí jen ti, které medvědice dobře zná. Pachy cizích lidí by ji mohly vyrušit,“ popsala mluvčí brněnské zoo Lucie Kapounová.

NO COMMENT: Medvědice Kamčatka pečuje o mláďata (zdroj: ČT24)

Kdy se medvědí rodinka poprvé podívá ven do výběhu, to se přesně určit nedá. Obvykle ovšem medvědi vyvádějí svá mláďata z brlohu zhruba po 3 až 4 měsících po porodu. „Půjde-li vše dobře, mohla by Kamčatka svá medvíďata z boxu vyvést zhruba začátkem dubna,“ dodala mluvčí. Veřejnost ovšem může už teď sledovat osudy malých medvídků na webu zoologické zahrady, kde jsou k vidění záběry z webové kamery umístěné v porodním boxu.

Že osudy medvědí rodinky táhnou, potvrzují i statistiky. „Od zahájení přenosu na našem webu zvedla tato lákavá podívána návštěvnost webových stránek zahrady více než čtyřnásobně. Lidé sledují aktuální informace o mláďatech i prostřednictvím Facebooku,“ potvrdila Kapounová. Na sociální síti budou moci lidé také navrhovat jména malých medvíďat. 

Jména pro medvědí dvojčata

Do výběru jmen pro malé medvědy bude i tentokrát zapojena veřejnost. Pokud lidé chtějí své návrhy posílat už teď, mohou tak učinit přes facebookovou stránku zahrady. Z nejčastěji navrhovaných jmen budou potom vylosována dvě, kterými budou nakonec medvídci slavnostně pokřtěni. Hlavní bude ovšem zjistit, jakého pohlaví mláďata jsou, což zatím chovatelé netuší. Do té doby lze jen hádat, jaká jména by medvíďatům slušela. 

Veřejnost vybírala jména už pro dvě mláďata ledních medvědů, která byla v brněnské zoo v roce 2008 pokřtěna jako Tom a Bill.

Ve výběhu bude celá medvědí rodina 

Vedení zoologické zahrady se už teď rozhodlo, že si medvědy ponechá. „V našem výběhu může být klidně 5 až 6 medvědů, velký je dost. Zvířata si tam pak sama vytyčí svá teritoria,“ vysvětlil ředitel brněnské zahrady Marin Hovorka. Pro chovatele to bude znamenat především opatrné seznamování mláďat se samcem Jelizarem. Celá medvědí rodina by totiž měla výběh Beringie obývat společně. Na rozdíl od medvěda ledního totiž samec kamčatského medvěda může mláďata ve skupině akceptovat. „Máme potvrzeno z několika zdrojů, že samci kamčatského medvěda, kteří se stali otci, svá mláďata nezabíjejí. Z počátku bude výběh samozřejmě rozdělený, ale chtěli bychom je k sobě připustit,“ dodal Hovorka.