Kam o Velikonocích? Speciální program nabízí města i památky

Brno – Velikonoce jsou nejen největším křesťanským svátkem, ale nabízí také prodloužený víkend. Speciální program připravily téměř všechny památky v regionu, sportovci zase mohou vyrazit na brněnský Půlmaraton. Pokud nevíte, kam o víkendu vyrazit, připravili jsme pro vás přehled tipů.

Na speciální velikonoční programy láká většina památek v regionu. Zámecké a hradní sály vyzdobí velikonoční motivy, lidé se dozví, jak se Velikonoce slavily v minulosti. Na Bítově bude možno ochutnat speciality staročeské kuchyně, zámek Buchlovice zase láká na grafické listy slavného holandského malíře Rembrandta. Z velikonoční tematiky se vymyká zámek Valtice, kde si dali dostaveníčko milovníci aut značky Jaguar.

Bítov

Mezinárodní den památek a sídel nabízí v sobotu a v neděli mimořádnou prohlídku parkánové zahrady. Víkend také láká na akci s názvem Hrad a vůně Velikonoc - návštěvníci uvidí, jak se v minulosti na hradě vařilo, a budou moci ochutnat speciality staročeské kuchyně.

Zámek Vizovice

Kostýmované prohlídky na Velikonoční pondělí ukáží, jak trávili svátky poslední majitelé zámku.

Zámek Buchlovice 

Zámek pořádá už pátý ročník výstavy řezaných tulipánů s názvem Tulipomanie  - k vidění bude opět na 50 druhů řezaných tulipánů včetně vzácného typu žíhaných Rembrandtových tulipánů.

Během velikonočního víkendu, včetně pondělí, budou prohlídkové místnosti zámku vyzdobeny právě aranžemi z tulipánů a v hudebním sále budou k vidění grafické listy slavného holandského malíře Rembrandta. V pondělí se pak v zámeckém areálu konají koncerty.

Buchlov

Velikonoce na hradě, to jsou výstavy pohlednic, kraslic a jejich zdobení, jarmark, dětská dílna i pletení pomlázek.

Zámek Milotice

O Velikonocích budou zámecké interiéry vyzdobeny stejným způsobem, jako tomu bylo za posledních majitelů a během prohlídky budou zmíněny velikonoční zvyky hraběcí rodiny.

Zámek Lednice

V sobotu se v Lednici koná vítání jara s velikonočním jarmarkem i slavnostní zahájení XVI. plavební sezóny. Celá slavnost tentokrát proběhne v prvorepublikovém duchu, řeku odemkne prezident Masaryk.

Zámek Valtice

Valtický zámek láká milovníky hezkých aut – od pátku do neděle se tam koná sraz majitelů vozů značky Jaguar.

Zámek Rájec nad Svitavou

Prohlídkovou trasu zámku od soboty do pondělí zpříjemní jarní a velikonoční aranžmá.

Pokud vás počasí vyláká ven, můžete vzít děti na Vajíčkový běh za velikonočním zajícem do Otevřené zahrady v Brně, větší sportovci mohou v sobotu zkusit brněnský Půlmaraton. Milovníci vína zase mohou vyrazit do Pavlova nebo Polešovic, kde se konají výstavy vína. Velikonoční jarmarky hostí hned tři města – Zlín, Uherské Hradiště a Luhačovice. Řemesla a zvyky zase předvedou ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Pokračuje také Velikonoční festival duchovní hudby v Brně.

NO COMMENT: Velikonoční festival duchovní hudby (zdroj: ČT24)

Brněnský půlmaraton

Už 2. ročník běžeckého závodu se startem a cílem na náměstí Svobody se koná v sobotu 19. dubna.

Velikonoce na Valašsku

Během velikonočních svátků si ve Valašském muzeu v přírodě mohou lidé užít Velikonoce na Valašsku – na Bílou sobotu propuká v tamním Dřevěném městečku velikonoční jarmark s řemeslnými ukázkami, nejzáživnější program však přinesou Hod Boží velikonoční a navazující Červené pondělí, během nichž se návštěvníci mohou těšit na předvedení tradičních velikonočních zvyků, hudební koncerty a vystoupení, cimbálovou muziku s ukázkami folklorních tanců, ukázky zdobení kraslic či pletení pomlázky.

Vajíčkový běh za velikonočním zajícem

V neděli láká Otevřená zahrada na speciální velikonoční hru - Vajíčkový běh za velikonočním zajícem. Zájemci si také mohou vyzkoušet sváteční sázení levandule.

Znojemské podzemí

Znojemské podzemí zve na tradiční sbírání velikonočních vajíček.

Velikonoční výstava vín - Pavlov

Pavlovští vinaři zvou na tradiční výstavu vín. Koná se o velikonoční sobotě a představí na 600 vzorků nejen z Pavlova a okolních obcí, ale také ze vzdálenějších oblastí Moravy a dokonce také ze Slovenska a Rakouska.

Velikonoční výstava vín Polešovice

Každý z účastníků zaplatí na úvod akce jednorázové vstupné, které ho opravňuje k ochutnávce jednotlivých vzorků. Akce se koná na velikonoční neděli.

Velikonoční jarmark ve Zlíně

Na jarmarku bude k dispozici velikonoční dílna s výrobou pomlázek a košíků.

Velikonoční jarmark v Uherském Hradišti

Velikonoční jarmark na Masarykově náměstí letos město Uherské Hradiště a občanské sdružení Kunovjan připravilo na sobotní a nedělní sváteční dny 19. – 20. dubna.
Do centra Uherského Hradiště přijede na 140 řemeslníků zabývajících se tradiční lidovou a uměleckou výrobou.

Velikonoční jarmark v Luhačovicích

Na Bílou sobotu 19. dubna odstartuje v Luhačovicích vůbec první ročník Velikonočního jarmarku s folklorem. O hlavní část doprovodného kulturního dění se postará Folklorní soubor Malé Zálesí. Pro návštěvníky jarmarku je připravený program po celý den převážně před radnicí na náměstí 28. října, kde mohou všichni ochutnat farmářské speciality a prohlédnout si lidová řemesla.