Co spojuje Svitávku s vilou Tugendhat? Rodina Löw-Beerových

Svitávka (Boskovicko) - Náhoda štábu pořadu Týdne v regionech tentokrát vybrala Svitávku na Boskovicku. Další díl seriálu Tři minuty z… jsme vyrazili natočit právě tam. Městys se pyšní především dvěma Löw-Beerovými vilami, které si rodina nechala postavit na počátku 20. století.

Velká i Malá Löw-Beerova vila patří mezi kulturní památky. Velká vila byla v roce 1902 postavena v secesním stylu s klasicistními prvky, autor návrhu je dodnes neznámý. Malá vila vznikla o čtyři roky později nedaleko své větší sestry. Autorem návrhu byl brněnský architekt Josef Nebehosteny.

Po roce 1945 obě vily sloužily nejrůznějším účelům a vnitřní vybavení, které zde Löw-Beerovi zanechali, postupně zmizelo nebo bylo zničeno. Dnes prostory Velké vily využívá úřad městyse Svitávka, základní umělecká škola a knihovna. Malá vila v současnosti patří soukromému majiteli.

Löw-Beerovi stojí také za slavnou vilou Tugendhat

Není bez zajímavosti, že aktivity rodiny Löw-Beerových přesáhly hranice Svitávky. Továrník Alfred Löw-Beer koupil v roce 1913 obrovský pozemek v Brně při ulici Černopolní, který daroval své dceři Grétě poté, co se vdala za Fritze Tugendhata. Mladý pár si v místě nechal postavit rodinný dům. Architektem vily, která se stala skvostem funkcionalismu, byl Ludwig Mies van der Rohe. Náklady na stavbu domu zaplatil právě Grétin otec Alfred.

Židovská podnikatelská rodina Löw-Beerů se významně podílela na průmyslovém rozvoji ve Svitávce. Pro výrobu vlněného zboží v městysu vybudovala tovární areál a několikanásobně zvýšila počet pracovních míst v oblasti. Většina rodiny během 2. světové války zahynula v koncentračních táborech a jejich majetek byl po konci války znárodněn. Továrna ve Svitávce se začlenila pod závod Vlněna, po roce 2000 zde produkce zcela zanikla. Výrobu vlny tak dnes v městysu připomíná už jen prázdný areál.

Rod Löw-Beerů se ve Svitávce usadil na přelomu 17. a 18. století a zaměstnával řadu místních. Rodina pro své zaměstnance nechala postavit úřednické a dělnické domky a pro jejich děti mateřskou školu s bezplatným stravováním. Na Vánoce vždy děti obdarovali hračkami, cukrovím, ovocem a oblečením. Kvalitní vlněné látky dostávali každoročně jako pozornost i zaměstnanci.

Tři minuty ze... Svitávky (zdroj: ČT24)