Kafka: První žaloby podáme teď, hlavní proces začne do září

Zlín - Zlínský státní zástupce Roman Kafka potvrdil, že v kauze Metyl by brzy měly padnout první obžaloby. V nejbližších dnech podá státní zástupce žaloby na zhruba 15 lidí na nižších stupních pyramidy, hlavně koncové prodejce, stánkaře, ale i distributory. „Žalobu podáváme už nyní, aby poškození i široká veřejnost viděli, že policie pracuje a že obvinění mohou stanout před soudem a být potrestáni,“ řekl Kafka.

Žaloby se budou týkat těch obviněných, u nichž bylo vyšetřování již ukončeno, jde například o některé případy z Karlovarska, Příbrami, Ostravska nebo Olomouckého kraje. V několika případech, které nejsou součástí velké kauzy vyšetřované zlínským státním zastupitelstvím, ale jsou vyšetřovány místními státními zastupitelstvími, už žaloby dokonce podány byly. „V těch důkazně skončených věcech, které zároveň nebylo z některých procesních důvodů možné spojit s naší hlavní trestní věcí, mám tu informaci, že zde byly podány obžaloby,“ uvedl Kafka.

Hlavní viníci by se k soudu mohli dostat v létě

Důvodem, proč se státní zastupitelství rozhodlo trestní řízení rozložit a obvinit dříve „malé ryby“ a teprve později hlavní obviněné, je zdlouhavost hlavního vyšetřování. Ta je způsobena hlavně extrémním rozsahem případu, v němž figuruje zhruba 60 obviněných a okolo sta poškozených. Policie tak musí vyslechnout stovky svědků a čeká i na desítky zdravotních zpráv poškozených. Při rozdělení jednotlivých obžalob by se hlavní obžaloba mohla týkat 30 až 40 obviněných. „Obžaloba by tak získala přijatelnější rozměr a k žalobám by mohlo dojít do půl roku,“ uvedl Kafka, podle nějž by tak soudní řízení s hlavními obviněnými mohlo začít v letních měsících, nejpozději do září, tedy do roka od vypuknutí metanolové aféry.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Okresní soud ve Zlíně včera prodloužil vazbu třem hlavním aktérům metanolové kauzy. Vazebně stíhaní tak nadále zůstanou pravděpodobní míchači jedovaté směsi Rudolf Fian a Tomáš Křepela, jako i její distributor Jiří Vacula. Tito tři obvinění jsou stíháni pro úmyslné obecné ohrožení, stejně jako další dva muži samostatně stíhaní na severní Moravě. „Celkem máme vazebně stíháno asi 12 osob v hlavní skupině,“ shrnul Kafka.

Největší soudní proces v Čechách?

Pokud přitom bude hlavní proces probíhat tak, jak si Roman Kafka představuje, tedy bude společný za účasti všech obžalovaných, kteří budou do případu zařazeni do 31. prosince, mohlo by jít o největší trestní proces v české soudní historii. Soud se ale také může rozhodnout tak, že některé obžalované vyloučí k samostatnému projednávání v jednotlivých regionech. Kafka si také není jistý, jestli by se takto velký proces mohl konat u krajského soudu v Zlíně, už jen z praktických důvodů. Místní soud nemá ani dostatečně velké prostory.

Součástí soudního procesu budou i žádosti o náhradu škody jak pozůstalých po obětech toxického alkoholu, tak i lidí, kteří mají jeho konzumací poškozené zdraví. Policie už všechny poškozené poučila, ti ale musí o odškodnění požádat sami a sami musí i doložit výši škody. „Já je podpořím ve výši, kterou mi umožňuje zákon,“ uvedl Kafka. Připojovat se do soudního procesu budou nejspíše i zdravotní pojišťovny, které hradí vysoké částky za léčení otrávených pacientů.

Toxický alkohol je stále v oběhu, lidé by si měli dávat pozor

Policie stále ještě nevypátrala veškerý toxický alkohol, který se dostal do oběhu v České republice, množství metylalkoholu, který je stále v oběhu, tak není s jistotou známé. „Jsou to jen odhady. Nikdo neví, kolik alkoholu bylo zlikvidováno, a zejména v jakém poměru byla ta původní smrtící desetitunová směs dále míchána a dále šířena po území České republiky,“ řekl Kafka. Z nadcházejících Vánoc Kafka obavy má, vybízí proto lidi k opatrnosti. „Apeluji na lidi, aby se zdrželi konzumace jakéhokoli i trochu podezřelého alkoholu,“ řekl Kafka.

image_418547
Zdroj: ČT24

Metanolová aféra vypukla v Česku na začátku září. Vyžádala si 38 mrtvých, další desítky lidí měly po vypití otráveného alkoholu zdravotní problémy. Zkušenosti ze zahraničí ale ukazují, že aféra zřejmě ještě nějakou dobu potrvá, byť se další otravy mohou objevit spíše sporadicky. Mezi lidmi je totiž stále kolem pěti tisíc litrů toxického alkoholu. S blížícími se svátky a koncem roku navíc konzumace alkoholu stoupá, Ministerstvo zdravotnictví proto připravuje informační kampaň. Policisté v souvislosti s touto kauzou obvinili sedm desítek lidí. Pět z nich bylo obviněno z úmyslného obecného ohrožení a mohou dostat u soudu až doživotí. Řada dalších je obviněna z úmyslného ohrožování závadnými potravinami. Metanolová kauza je co do počtu obětí druhou nejhorší katastrofou v dějinách Česka. Více lidských životů (50) si vyžádaly jen povodně z roku 1997.