On-line přenos z porodního boxu Cory nabízí i zvuky mlaskání malých medvíďat

Brno - Mláďatům lední medvědice Cory z brněnské zoo, která přišla na svět v sobotu odpoledne, se daří dobře. Pokud překonají první měsíc od porodu, mají podle chovatelů velkou naději na přežití. Mláďata už se napila mateřského mléka, prostřednictvím kterého se do jejich těla dostávají potřebné imunitní látky. Rodí se totiž bez nich. Pokud zvládnou kritické období, budou vedle Toma a Billa, kteří se narodili před pěti lety, druhým úspěšným odchovem brněnské lední medvědice.

Pro brněnskou zoo je úspěšný odchov důležitý po loňském neúspěchu, kdy matka nově narozená mláďata sežrala, satisfakcí. Podle veterinářů tehdy zřejmě vycítila, že by nebyla životaschopná a chovala se dle svých instinktů.

Letošní odchov přikládají lepší stravě a výborné kondici medvědice. Konzultace s ruskými chovateli z moskevské zoo, kteří poradili, jak ještě lépe medvědici krmit, tak měly úspěch. Ošetřovatelé se dokonce na doporučení snažili sehnat pro Coru tulení tuk, to se však nepodařilo.

„Dnes se Cora chová jako vzorná matka. Už byl slyšet i typický zvuk kojení,“ uvedl chovatel Miloslav Waltr, jenž medvědici bedlivě sleduje pomocí kamer. Podle zvukových i pohybových projevů medvíďat je prognóza zatím příznivá. První týden po porodu je důležitý pro hormonální přípravu medvědice na mateřskou roli.

Záběry z porodního boxu (zdroj: ČT24)

Návštěvnost webových stránek zoo stoupla mnohonásobně

Zda se medvíďatům povede přežít a jak se jim během prvních dnů života bude dařit, mohou zájemci sledovat v on-line přenosu z medvědího porodního boxu na www.zoobrno.cz. Už dnes je zájem obrovský. Z osmi set přístupů na webové stránky zoologické zahrady je jich po narození medvíďat 7 000 denně.

Chovatelé v zoologické zahradě Coru a mláďata sledují pouze přes kameru umístěnou v porodním boxu – stejně jako veřejnost. Do porodního boxu totiž v současné době nikdo nesmí. Jakýkoliv cizí pach by totiž mohla medvědí matka brát jako nebezpečí a mohla by mláďata zahubit.

Ošetřovatelé vidí díky kamerám, co se děje v porodním boxu
Zdroj: ČT24

O tom, že je medvědice znovu březí, informovala zoo koncem září, kdy od ní chovatelé oddělili jejího partnera Umcu. Na porod se Cora začala připravovat už v polovině listopadu. Zřejmě vzhledem k teplému počasí přes den zůstávala volně ve výběhu a do porodního brlohu uléhala až na noc. V zoo proto od 12. listopadu omezili pohyb návštěvníků v blízkosti výběhu ledních medvědů, aby měla nastávající matka dostatek klidu.

„V posledních dnech Cora nejedla skoro nic, což bylo známkou blížícího se porodu,“ řekla mluvčí zahrady Monika Brindzáková. Zdravá medvíďata by podle ní byla nejkrásnějším dárkem k 60. narozeninám zoo.

Odchov v zajetí je extrémně náročný

Odchov ledních medvědů se mnohdy nemusí podařit, podle statistik přežije v zajetí do dospělosti je osm procent mláďat. Ani v přírodě není číslo o mnoho vyšší. V roce 2007 Cora úspěšně odchovala dvojčata Toma a Billa. Medvíďata pojmenovaná po zpěvácích německé hudební skupiny Tokio Hotel tehdy brněnské ZOO přinesla do pokladny asi tři miliony korun, návštěvnost se zvedla o 70 tisíc lidí a obchody prodávaly stovky plyšových ledních medvídků. Bill a Tom odešli ve věku 15 měsíců do jiných zoologických zahrad – Bill do německého Gelsenkirchenu a Tom do Prahy. Samice přivedla na svět dvojčata i loňský rok, nepodařilo se je ale odchovat. Čtrnáctiletá lední medvědice má za sebou již čtyři neúspěšné porody.

Vydáno pod