Brněnští potápěči likvidují munici v bosenské řece Sávě

Do bosenské Orešje přijel náš tříčlenný štáb krátce před polednem. Teploměr hlásil 31 °C, ve vzduchu dusno a prach. Místní lidé jsou přátelští, ceny v obchodech i za služby srovnatelné s našimi. Ubytovali jsme se v motelu a vyjeli ke břehu řeky Sávy za brněnskými potápěči. Ti do Bosny přijeli o den dřív.

Po cestě k vodě jsme projížděli ulicemi plnými nových domů. Minuli jsme ale také tři velké hřbitovy. Novostavby i lesy křížů a náhrobků připomínají důsledky občanské války. Na konci bojů, v polovině devadesátých let, toho ve městě moc nezůstalo. Sáva je hraniční řeka. Boje na obou březích mezi Chorvaty a Bosňany patřily k nejkrvavějším. A miny na dně největšího bosenského toku jsou dalším mementem krvavých bojů.

V místech, kde si brněnští policejní potápěči postavili základní tábor, vedl za války přívoz, přes který vojáci převáželi munici. Jeden náklaďák se podle svědectví místních lidí kvůli neopatrné manipulaci převrhl a obsah zásilky skončil na dně Sávy. Šlo zhruba o 100 kusů dělostřeleckých min ráže 120 mm. Smrtící účinek této munice je 800 metrů od epicentra výbuchu.

NO COMMENT: První den bosenské mise českých potápěčů (zdroj: ČT24)

I proto platí na chorvatském břehu Sávy, který je předělán na pláž, po dobu trvání mise (tedy devět dní) přísný zákaz koupání. Je překvapivé, kolik lidí se v řece během dne běžně koupe. S ohledem na to, jak moc je voda zakalená (viditelnost pod vodou je okolo půl metru) a špinavá - místní do řeky vypouští úplně všechno - včetně obsahu fekálních vozů.

Brněnským potápěčům ale přeje počasí. Hladina Sávy je vlivem sucha nejnižší za poslední čtyři roky a splavnost je mírná. Během prvního dne vylovili šest dělostřeleckých min a jeden puškový granát. Při průzkumu dna ale narazili také na munici, se kterou kvůli zvýšenému riziku výbuchu odmítli manipulovat. To je práce pro bosenské pyrotechniky, kteří misi zatím sledují ze břehu. Ti rizikovou munici za pomoci lokálních náloží zlikvidují přímo pod vodou. První „bezpečné“ výbuchy plánují provést co nejdříve.