Pětadvacáté výročí oslavují „erasmáci“ také v Brně

Česky umí sotva pár slov, jejich angličtina je poznamenána různorodými přízvuky, a i přesto se mezi sebou perfektně domluví. Jezdí na výlety, pořádají večírky a při všech dobrodružstvích s cizí kulturou občas zaboří hlavu i do učení. Zahraniční studenti už nejsou v Brně ničím neobvyklým. První „erasmáci“ přijeli objevovat moravskou metropoli v roce 1998, kdy se Česká republika k mezinárodnímu programu Erasmus připojila. Ten letos slaví čtvrt století své existence a do ciziny láká stále více mladých lidí.

Pohádka o Honzovi, který se rozhodl odejít do světa, sbalil ranec buchet od maminky a vyrazil směrem neznámo kam, je dávno passé. Dnešní studenti mají obvykle jasno, co od svých cest očekávají. Třeba dvaadvacetiletá studentka anglického jazyka a literatury Ezgi Sarioglu si před odjezdem ze svého rodného Turecka udělala malý „průzkum“. Pečlivě srovnávala možnosti, které jí nabízely různé země. Vybrala si brněnskou Masarykovu univerzitu.

„O České republice jsem četla spoustu pozitivních ohlasů, že je to otevřená, liberální země, pohodové místo pro život. Navíc zde není ani moc draho, což je pro studenty výhoda. Jsem ráda, že jsem se rozhodla právě pro Brno,“ říká Ezgi. Oceňuje dobrou úroveň zdejšího školství, i když studium v Česku je podle ní o dost náročnější.

„Díky Erasmu poznáte lépe sami sebe. Několik měsíců žijete v cizí zemi, v úplně odlišné kultuře, potkáváte lidi z různých koutů světa. To všechno změní vaše názory na spoustu věcí. Pomůže vám to uvědomit si, co v životě opravdu chcete dělat,“ je přesvědčená studentka.

Studium v zahraničí je bezesporu velká zkouška toho, jak si člověk dovede poradit v nejrůznějších situacích. Nikdy na ně ale není úplně sám. První spolek International Student Club (ISC) pro „erasmáky“ v Brně vznikl v roce 2003 při Masarykově univerzitě. „V té době zde bylo něco málo přes šedesát zahraničních studentů. V minulém roce jich na Masarykovu univerzitu přijelo 720 a jejich počet rok od roku stoupá,“ uvedla koordinátorka brněnského klubu ISC MU Katarína Novanská.

Pomoc navzájem

Klub sdružuje studenty ze zahraniční, pro které připravuje různé akce zábavního i edukačního charakteru, ale přiděluje jim také české tutory – dobrovolníky. Ti cizincům v Brně pomáhají zvládat každodenní problémy. „Na začátku jim pomáhají například s ubytováním na kolejích, vyřízením šalinkarty a různých potřebných potvrzení. Tutoři se naopak díky tomu mohou lépe naučit komunikovat v cizím jazyce,“ vysvětlila Novanská. Při přidělování tutorů studentům bere klub v úvahu především fakultu a jazykové znalosti.

ICS klub funguje v Brně také na dvou dalších velkých univerzitách – Vysokém učení technickém a Mendelově univerzitě. V České republice jich funguje celkem 13. Podobně to funguje i v zahraničí u většiny velkých univerzit. „Spousta studentů se toho pořád trochu bojí. Určitě je to pro ně výzva, když ví, že v cizí zemi pro ně bude někdo, kdo jim bude pomáhat,“ zdůraznila Katarína Novanská.

K propagaci možností, které program studentům nabízí, využili členové klubu oslav 25. narozenin Erasmu. V Brně tento týden uspořádali například alegorický běh na Špilberk, při kterém si zájemci mohli vyzkoušet různé radosti i strasti studentského života, či „European day“ pro středoškoláky, na kterém se s vlastním programem představili studenti z Řecka, Turecka, ale i Kazachstánu.

„Pro středoškoláky je to inspirace a motivace učit se jazyky. Je důležité, aby věděli, že když budou ovládat alespoň angličtinu, mohou se dostat dál, poznávat nové země, nové lidi, a že jim to může opravdu hodně dát,“ dodala koordinátorka.

Pětadvacet let studentského života s Erasmem

Program Erasmus existuje v Evropě od roku 1987. Česká republika se k němu připojila o jedenáct let později. Díky Erasmu vycestovalo do ciziny už 50 tisíc studentů českých vysokých škol. Kromě studijních pobytů program nabízí také zahraniční pracovní stáže. Statisticky nejpopulárnějšími zeměmi jsou u českých studentů Německo, Francie, Španělsko a Velká Británie, roste však zájem také o skandinávské země či Portugalsko. Nejvíce studentů do Česka přijíždí ze Španělska, Německa, Francie, Portugalska, ale naše země láká také například Poláky a Turky.

Z brněnských vysokých škol za loňský rok odjelo do zahraničí studovat celkem 1414 studentů, dalších 243 na pracovní stáž. Jejich počet rok od roku rapidně vzrůstá. Nejvíce studentů do zahraničí vysílá Masarykova univerzita.

Zdroj: Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (www.naep.cz)

Vydáno pod