Brněnský lunapark servíruje divadlo ke kávě. Láká i cizince

Divadlo a šálek kávy patří v Brně už neodmyslitelně k sobě. Poněkud netradiční ochutnávku nezávislé divadelní scény na půdě kaváren nabízí festival Brněnský lunapark. Slibuje šestadvacet večerů za účasti třinácti divadel, navíc s „neoposlouchaným“ hudebním doprovodem. Přestože si organizátoři na zájem diváků v předchozích dvou letech rozhodně nemohli stěžovat, letos nasadili ještě vyšší ambice – přilákat také zahraniční studenty a návštěvníky města.

Na začátku to byl jen obyčejný školní projekt studentů filozofické fakulty. V čem je výjimečný? Po udělení známek neskončil na dně šuplíku jako většina jiných. Studentům přišlo škoda zajímavý nápad hodit za hlavu a rozhodli se, že jej skutečně realizují. Mezi nimi byla i současná koordinátorka festivalu Kateřina Eichlerová.

„Na začátku jsme se hrozně báli, jestli vůbec někdo přijde, ale už první večer nás velice příjemně překvapil. Na všech těch akcích bylo plno, takže v  malých kavárnách jsme to museli řešit tak, že se hrálo do výlohy, aby lidi mohli stát i venku,“ říká studentka. O tom, že podobný festival v Brně chyběl, svědčí také zájem ze strany kaváren i divadelníků.

Cílem festivalu je představit lidem nezávislou divadelní scénu v Brně. „Je to úplně jiná akce, neformální, přátelská. Divadelníci po představení proplouvají mezi lidmi, baví se s nimi u piva a zjišťují, jak se jim představení líbilo, takže mají i přímou zpětnou vazbu. Pak následuje nějaká kapela. Myslím si, že lidi to přijali hodně pozitivně,“ míní Kateřina Eichlerová.

Divadlo bez cenzury

Třetí ročník festivalu otevře v úterý 13. března Divadlo DNO s úspěšnou inscenací Svět podle Fagi, která vznikla podle komiksu. Většina souborů však se na festivalu předvede s úplnou novinkou. „Snažíme se o to, aby každý ze souborů připravil lunaparkovou premiéru, ovšem vzhledem k provozu nebo charakteru divadel to není možné zcela u všech,“ říká Kateřina Eichlerová. Premiérová představení nejenže zatím neviděl nikdo z diváků, ale obvykle ani sami organizátoři festivalu. „Nedá se říct, že by festival neměl žádnou dramaturgii, snažíme se program nějak smysluplně poskládat, ale rozhodně nemluvíme divadlům do jejich představení. Takže i pro nás je často překvapení, co předvedou. Platí u nás svoboda projevu, je to o vzájemné důvěře,“ tvrdí koordinátorka.

Festival pro mnoho místních spolků představuje šanci předvést, co umí, a nalákat lidi na svá běžná představení. I proto hrají pouze za symbolický honorář. Vstup zůstává jako v předchozích dvou ročnících zdarma, pouze na doprovodnou část večera se vybírá dobrovolné vstupné.

Novinkou je letos označení jazykově bezbariérových představení. „Jsou to představení, která mohou navštívit i zahraniční studenti či návštěvníci Brna, a myslím si, že si z nich odnesou stejně plnohodnotný zážitek jako čeští diváci. Některá představení jsou pantomimická či nonverbální, takže u nich to není problém. A například Ochotnický spolek divadla Feste zvolil formu simultánního překladu,“ vysvětlila Eichlerová. „Mnohé spolky nám už na Lunaparku předvedly, že dovedou udělat představení beze slov, a přesto je v tom příběh a je to citově silné,“ dodala. Kromě toho jsou v programu vyznačená také představení v bezbariérových a nekuřáckých kavárnách.

Představení začínají vždy v 18 hodin. Program festivalu a seznam kaváren najdete na adrese Brnensky-lunapark.cz.

Cesta ke slávě vede přes kavárnu

Také mezi hudebníky se letos blýsknou jak již osvědčení interpreti, tak umělci, které organizátoři festivalu našli přímo na ulici. „I pro ně je to velká příležitost. Náš program sledují kluby, často si od nás kontakty na hudební uskupení vyžádají i kavárny. A musím říct, že mnohé z kapel, které jsme vytáhli v podstatě jako bezejmenné, jsou dnes vidět mnohem častěji,“ tvrdí Eichlerová. Podle ní se organizátoři snaží o neustálé obměňování spektra umělců na festivalu.

„Sama jsem letos hodně zvědavá, co předvede například kapela The Weathermakers. Jsou to mladí kluci, kteří hrají zajímavou bluesovou hudbu na dobové nástroje. Těším se také na uskupení Emil a Jakub, kteří hrají pouze na bicí nástroje, ale zvládnou různé žánry. Podle mě je to hodně chytlavé a myslím si, že se to bude líbit,“ láká na doprovodný hudební program Kateřina Eichlerová.

Vydáno pod