Na kole po Cimrmanových stopách

Tišnov - Vydáte-li se s námi na cyklistický výlet po stopách Járy Cimrmana, nic snadného nečekejte. Čekají na vás sice krásné výhledy do okolí Svratecké hornatiny a Halasova Kunštátska, jsou ale vykoupené docela značným převýšením. Nastoupáte při něm přes 400 metrů nadmořské výšky, do kopců se ale vydáte hned dvakrát.

Cesta začíná v Tišnově. Sice můžete objet stoupání přes město, ale to byste se vyhnuli prvnímu cimrmanovskému zastavení. Tím je Chodníček Járy Cimrmana, který spojuje dvě ulice a měří pouhých 40 metrů.

Z Tišnova vede cesta do nedaleké Lomničky po silnici, na kterou se připojuje modrá turistická značka, která nás bude provázet ještě několik kilometrů. Pokud se jí budeme držet, vyhneme se kopcovitému terénu. Cesta nás podél potůčku Besénku povede po silnici, kde je jen minimální provoz až do Lomnice.

Tip na výlet: Na kole po stopách Cimrmana (zdroj: ČT24)

Odtud se pěší turisté mohou vydat přímo na Sýkoř po naučné stezce Járy Cimrmana, pro cyklisty by to byla ale cesta příliš přímočará, proto mohou po silnici a modré značce pokračovat ještě několik kilometrů. V místě, kde turistická značka opouští silnici, si rozmyslete, zda chcete pokračovat terénem či po silnici. Obě cesty přitom vedou do cíle. Po silnici zvolte odbočku na obec Strhaře, odkud budete po polní cestě, kde se opět potkáte s modrou trasou, pokračovat až do Kozárova. V nadmořské výšce 664 metrů je rozhledna Babylon, odkud uvidíte i další cíl naší cesty - kopec Sýkoř, ten je ještě o 55 metrů výše, takže při sjezdu z Kozárova přes Bedřichov do Brumova šetřete síly, budete je potřebovat.

Z Brumova se přes kopec dostanete do Osik, odkud vás cesta opět povede vzhůru. Po asfaltové cestě pojedete dál, až narazíte na žlutou turistickou značku a vydáte se po ní vlevo, až dojedete k hájovně pod Sýkořem. Právě tam byla před lety odhalena busta Járy Cimrmana, který tam měl v krutých podmínkách napsat divadelní hru Dobytí severního pólu. Samotná hájovna není na úplném vrcholu Sýkoře (701 m.n m.), můžete se u ní pouze zapsat do tzv. výškovnice. Rozhodnete-li se pro cestu na samotný vrchol, odměnou vám bude jen zavřená brána a plot s ostnatým drátem. Nahoře je totiž vysílač.

Synalovské kopaniny

Od hájenky pod Sýkořem už vás čeká jen klesání zpět do Tišnova. Po žluté značce vede cesta přes Synalovské kopaniny - přírodní památku, kde v období doby ledové vznikl jako mrazový proces zvláštní reliéf vyznačující se tzv. balvanitými proudy. Z pastvin na jižních svazích kopce je při dobré viditelnosti vidět i několik desítek kilometrů vzdálená Pálava.

Žlutá turistická značka vás povede z kopce po naučné stezce Járy Cimrmana až na náměstí v Lomnici. Odtud se pak po proudu Besénku po stejné cestě dostanete po několika kilometrech zpět do Tišnova. Celá cesta sice měří „jen“ 35 kilometrů, ale určena je hlavně zdatnějším cyklistům na horských kolech.

  • Synalovské kopaniny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2681/268010.jpg
  • Přírodní památka Synalovské kopaniny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2681/268011.jpg
  • Cílová Plahočina na stezce Járy Cimrmana autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2681/268027.jpg
  • Hájenka pod Sýkořem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2681/268026.jpg