Do Velehradu zamířili věřící. Začaly letošní Dny lidí dobré vůle

Ve Velehradu na Uherskohradišťsku v pondělí začaly dvoudenní Dny lidí dobré vůle. Patří k nejvýznamnějším církevním svátkům v zemi, připomínají příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Běžně se jich účastní několik desítek tisíc lidí.

Na programu je v pondělí například ruční přepisování Bible, prezentace české charity, která si připomíná sté výročí založení. Uskuteční se také mezinárodní setkání vozíčkářů, zahájeny budou výstavy. V 18:30 se bude konat Modlitba za vlast.

„V pátek se naše země stala předsednickou zemí Rady Evropské unie. I při Modlitbě za vlast se budeme modlit, aby naše země přispěla k probuzení hodnot v celé Evropě, které přinesli na Velehrad svatí Cyril a Metoděj. Nejen víru, ale i vzdělání, kulturu a právní systém. Je to jediná naděje pro budoucnost Evropy. A budeme se také modlit za mír na Ukrajině a na celém světě,“ uvedl velehradský farář Josef Čunek. V pondělí večer se bude také konat benefiční koncert Večer lidí dobré vůle.

Cyrilometodějské slavnosti vyvrcholí v úterý mší svatou na nádvoří před bazilikou. Hlavním celebrantem bude kardinál Michael Czerny, rodák z Brna a jeden z blízkých spolupracovníků papeže Františka.