Zimola už potřetí zvolen jihočeským hejtmanem

Pro Zimolu hlasovali i komunisté, kteří ale v koalici nebudou (zdroj: ČT24)

Jihočeským hejtmanem se opět stal Jiří Zimola (ČSSD). V čele kraje stane už potřetí v řadě, ruku pro něj zvedlo 38 z 54 zastupitelů. To je víc, než kolik mandátů má koalice vítězné ČSSD, ANO a hnutí Jihočechů, ta totiž disponuje 31 zastupiteli. V 11členné radě budou mít sociální demokraté a ANO po pěti mandátech a jedno křeslo bude patřit Jihočechům. Povolebnímu vyjednávání v krajích se věnovala i čtvrteční 90' ČT24, s politologema Stanislavem Balíkem.

Čtvrteční volbě předcházela více než dvouhodinová diskuse. Lídr KSČM Petr Braný hned v úvodu avizoval, že jeho strana bude hlasovat pro to, aby byl hejtmanem Jiří Zimola.

„Je to vzkaz, že koalice ČSSD a KSČM pokračuje, je to informace pro hnutí ANO a Jihočechy 2012. My budeme konstruktivní opozicí,“ uvedl zastupitel za ODS Martin Kuba.

Zimolu udivilo, že někteří opoziční zastupitelé naléhali na to, aby jim hejtman před svým zvolením nastínil priority, které bude prosazovat. Podle něj každý, kdo se zajímá o veřejné dění, ví, jaké oblasti Zimola preferoval a jak je řešil.

„Ty priority jsou jasné. Trápí nás dopravní obslužnost v kraji, budeme soutěžit nové dopravce u autobusů a vlaků, trápí nás zelená Šumava a jak se k ní postavit, možná i výstavba nových nádrží na zadržování vody, nebo stav kanalizace, komunikací, je tady problematika zdravotnictví,“ řekl hejtman po svém zvolení do čela kraje.

Zastupitelé pak zvolili první náměstkyni, kterou se stala Lucie Kozlová (ANO). Dalšími náměstky hejtmana budou Ivana Stráská, Jaromír Slíva (oba ČSSD) a Jan Kubík (ANO). Uvolněnými radními se stali Jaromír Novák (ČSSD) a Pavel Hroch (Jihočeši 2012). Další místa v radě pak obsadí Miroslav Joch (ČSSD), František Konečný, Petr Kalina a Petr Novák (všichni ANO).

90' ČT24: Hodnocení krajských koalic po volbách (zdroj: ČT24)

Zimola už v kraji vládl s ODS i komunisty

Koaliční smlouvu podepsaly strany ve středu. V opozici tak skončily ODS, KSČM a koalice Pro jižní Čechy. 

ČSSD a ANO se na společném postupu domluvily hned první den po volbách. K získání nadpoloviční většiny v zastupitelstvu ale potřebovaly ještě třetího partnera. Hnutí ANO prosazovalo ODS, kterou však odmítala ČSSD. Sociální demokraté preferovali KDU-ČSL, s čímž zase nesouhlasilo ANO. Volba tak padla na hnutí Jihočeši 2012. 

Zimola vykonává funkci hejtmana od roku 2008. Nejprve jeho ČSSD vytvořila koalici s ODS, v následujícím volebním období vládla ve spolupráci s KSČM.