Volební rekordy: Tři versus patnáct hlasujících představuje rozdíl 89 procent

Výsledky krajských voleb se v některých obcích kvůli nízkému počtu obyvatel značně liší od celorepublikových údajů. Například v Čilé na Rokycansku byla volební účast 94 procent, naopak v Čečovicích dosáhla jen pěti procent. Tyto rekordy volební matematiky v překladu znamenají, že například z šestnácti oprávněných voličů jich hlasovalo patnáct. O nejvyšším procentuálním podílu hlasů pro ANO v celé republice pak rozhodlo, že si toto hnutí vybrali dva ze tří voličů, kteří v obci k urnám vůbec přišli.

Nejvyšší účast v letošních krajských volbách měli tradičně v Čilé na Rokycansku. Z 16 voličů jich tam hlasovalo 15, což je zhruba 94 procent.

Naopak nejnižší účast byla v Čečovicích na Domažlicku, kde přišli k volebním urnám jen tři z 63 voličů. Dva z nich volili kandidáty ANO. V této vesnici tak hnutí dosáhlo procentuálně vůbec nejlepšího výsledku v porovnání s ostatními obcemi - získalo zde 67 procent.

Nejhorší procentuální výsledek ANO zaznamenalo v Holštejně na Blanensku. Jediný hlas pro něj znamenal zisk necelých dvou procent.

Sociální demokraté nejvíce zabodovali v Prodašicích na Mladoboleslavsku. Čtrnáct hlasů jim tam zajistilo téměř 78 procent. Nejhůře si vedli v Kryštofově Údolí na Liberecku. Přesvědčili v něm jen jednoho voliče, což je méně než jedno procento.

ODS získala nejvíce hlasů v Líbeznicích u Prahy, kde starostuje její místopředseda Martin Kupka. 630 hlasů jí zajistilo 74 procent. Naopak v Suché Lozi na Uherskohradišťsku zaznamenala strana díky jednomu hlasu zisk pouze 0,23 procenta.

KSČM na tom byla nejlépe v Kostelci na Tachovsku, kde získala 103 hlasů (62,8 procenta). Nejhůře dopadla v České Čermné na Náchodsku, kde jediný hlas znamenal zisk 0,48 procenta.

V Přeskačích na Znojemsku nejvíce lidí volilo KDU-ČSL, celkem jí dalo hlasy 48 voličů, což znamenalo zisk téměř 74 procent. Naopak v Bašti u Prahy dostali lidovci jen jeden hlas - 0,2 procenta.

Méně než dvě desetiny procenta dostala TOP 09 v Raspenavě na Liberecku, zatímco v Dobřanech na Rychnovsku získala díky 33 hlasům 58 procent.

Hnutí Starostů na tom bylo nejlépe v Prysku na Českolipsku se 78 procenty, nejhůře ve Velké Losenici na Žďársku s 0,31 procenta.

Nejstaršímu zastupiteli je 73 let, nejmladší je 21letá studentka

Nejvíce preferenčních hlasů získal lidovec Jiří Čunek ve Zlínském kraji - 34,61 procenta. Nejméně jich obdržel Karel Šulc z ANO ve středních Čechách, a to čtvrt procenta.

Nejstaršího i nejmladšího krajského zastupitele nominovala koalice Strany práv občanů a hnutí Svoboda a přímá demokracie. Nejstarším je třiasedmdesátiletý plzeňský trenér Jan Kůrka, nejmladším jednadvacetiletá studentka pedagogické fakulty Tereza Hyťhová v Ústeckém kraji.

Spolu s ní se do krajských zastupitelstev dostalo celkem 137 žen, což představuje mírně přes 20 procent. V porovnání s minulými krajskými volbami se počet zastupitelek zvýšil o tři. Průměrný věk krajských zastupitelů se příliš nezměnil, jen mírně přesáhl hranici 50 let.