Tornádo v Lanžhotě mělo délku přes kilometr a rychlost až 170 kilometrů v hodině

Červnové tornádo v Lanžhotě na Břeclavsku mělo délku asi 1,1 kilometru a v některých okamžicích rychlost až 170 kilometrů za hodinu. Šlo o slabé tornádo označené stupněm jedna plus, konstatuje nová zpráva českých meteorologů, která ho popsala.

Tornádo v Lanžhotě 13. června 2022 zasáhlo asi třicet domů. Podle odhadů starosty Ladislava Straky budou škody v milionech korun, přesná částka bude ale až po opravách s ohledem na nárůst cen stavebních materiálů.

Dráha tornáda v Lanžhotě
Zdroj: CHMI

V České republice se podle Anety Beránkové z Českého hydrometeorologického ústavu letos objevila už tři slabší tornáda. V květnu se vyskytlo severovýchodně od Pardubic a na konci června na jihu Čech v okolí obce Sviny na Táborsku.

Síla tornáda se určuje pomocí Fujitovy stupnice od nejslabšího F0 až po nejsilnější F5. „Z definitivního závěru šetření bylo na základě škod tornádo ohodnoceno stupněm IF1+, tedy na samé horní hranici pro označení jako slabé tornádo,“ uvedli meteorologové.

Podle meteorologů tornádo v Lanžhotě nejvíce zasáhlo okolí zámečku a přilehlé Zámecké ulice a dále fotbalové hřiště. Škody byly i v ulici Vinohrady. „Bylo poškozeno 30 domů, velké množství stromů, automobily, elektrické vedení a podobně,“ uvedla Beránková. Šířka tornáda byla místy až sto metrů a jeho rychlost podle stanovené intenzity IF1+ až 170 kilometrů za hodinu. 

V červnu uplynul rok od tornáda, které si loni na Břeclavsku a Hodonínsku vyžádalo šest životů a poničilo přes dvanáct set domů. Z toho asi dvě stě muselo jít k zemi. Tehdejší tornádo mělo rychlost přes tři sta kilometrů za hodinu. V některých obcích dosáhlo až čtvrtého stupně, silnější předtím v Česku nikdy nebylo.