Z Británie poletí poprvé v dějinách raketa do kosmu. Bude malá, ale šikovná

Ze základny na britských Shetlandských ostrovech nejspíš už příští rok odstartuje do vesmíru raketa soukromé společnosti Skyrora, která má na oběžnou dráhu vynést satelity.

Firma uzavřela dohodu s provozovatelem vesmírného střediska Saxa Vord, které funguje na místě dřívější základny britského letectva. Z britského území se dosud nikdy žádná raketa do vesmíru nevznesla, takže půjde o premiéru, připomněl deník The Times.

Skyrora už v květnu 2020 provedla první test startu rakety na Ostrovech za posledních padesát let.

Ostrov Unst, který je nejsevernější částí Shetlandských ostrovů a nejsevernějším obydleným územím Spojeného království, je domovem zhruba šesti stovek stálých obyvatel. V budoucnu by se ale ostrov s rozeklanými útesy, kde dříve hlavní obživu představoval lov sleďů, mohl stát kosmodromem. Společnost Skyrora odtamtud do roku 2030 plánuje celkem 16 startů.

Základna Saxa Vord po druhé světové válce sloužila jako radarová stanice, odkud byl sledován pohyb sovětských letadel. Leží severněji než Petrohrad. Britská armáda ji uzavřela v roce 2006.

Vizualizace satelitu vyneseného pomocí rakety Skyrora
Zdroj: Skyrora

„Nijak jsme se netajili ambicí být první společností, která odstartuje z britské půdy, takže je pro nás uzavření dohody o startech se Saxa Vord senzační zpráva,“ uvedl šéf firmy Skyrora Volodymyr Levykin.

Společnost loni ve Skotsku úspěšně otestovala svou raketu XL. Na oběžnou dráhu má zvládnout vynést náklad těžký až 315 kilogramů.