Na Islandu spustili největší zařízení pro odsávání oxidu uhličitého ze vzduchu

Na Islandu zahájilo provoz největší zařízení na světě, které nasává oxid uhličitý přímo ze vzduchu a ukládá ho pod zem. Oznámily to společnosti Climeworks AG a Carbfix, které stojí za touto nově vznikající ekologickou technologií.

Švýcarský start-up Climeworks se specializuje na zachytávání oxidu uhličitého, islandská firma Carbfix na jeho uskladňování; společně vyvinuly zařízení, které ho ročně ze vzduchu odsaje asi čtyři tisíce tun. 

Celosvětové emise oxidu uhličitého loni podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) činily 31,5 miliardy tun. Kapacita islandského projektu odpovídá ročním emisím zhruba osmi stovek aut.

Přímé zachytávání oxidu uhličitého ze vzduchu je jednou z několika technologií, které umožňují snižovat jeho množství v atmosféře. Vědci to považují za nezbytný postup ve snaze omezit globální oteplování, které způsobuje větší vlny veder, lesní požáry, záplavy a zvyšování hladiny moří.

Jak funguje lapání oxidu uhličitého

Zařízení se nazývá Orca, což je odkaz na islandský výraz pro energii a současně anglický název pro kosatku. Skládá se z osmi velkých kontejnerů podobných těm, jež se používají v lodní dopravě. V tomto případě ale obsahují vysoce kvalitní filtry a ventilátory.

Izolovaný oxid uhličitý se po odsátí smíchá s vodou a je pumpován hluboko pod zem, kde se pomalu mění v horninu. Obě technologie využívají obnovitelnou energii z blízké geotermální elektrárny; právě proto si společnost vybrala Island.

Přímé zachycování oxidu uhličitého ze vzduchu je stále začínající a nákladnou technologií, vývojáři však doufají, že se jim podaří snížit ceny díky rozšíření zařízení, protože více firem a spotřebitelů se snaží snížit svoji uhlíkovou stopu. Podle IEA je na světě nyní v provozu patnáct takových zařízení, ročně pojme více než devět tisíc tun oxidu uhličitého.

Vlastní zařízení tohoto typu vyvíjí také americká ropná společnost Occidental, z ovzduší blízko některých jejích ropných polí v Texasu ročně odčerpat jeden milion tun oxidu uhličitého.

Zprávy Mezivládního klimatického panelu (IPCC) počítají s tím, že se tyto technologie rozšíří v budoucích letech po celém světě. Podle IPCC je zapotřebí v dalších desetiletích začít oxid uhličitý aktivně zpracovávat, jinak se nepodaří změny klimatu zpomalit.