Sedmý let vrtulníčku Ingenuity na Marsu byl opět úspěšný, zvládl vzdálenost přes sto metrů

Americká vesmírná agentura NASA oznámila, že vrtulníček Ingenuity dokončil svůj sedmý let. Byl to už druhý přesun v rámci demonstrační fáze provozu a podle agentury byl úspěšný.

Sonda letěla po dobu 62,8 sekundy a urazila přibližně 106 metrů. Vydala se směrem na jih k novému místu přistání. Ingenuity během letu pořídila černobílou navigační fotografii. Další informace NASA ještě bude zveřejňovat.

Na Twitteru agentura oznámila, že let tentokrát nedoprovázely žádné problémy ani anomálie: „Na pohonném systému zatím nejsou žádné známky stárnutí. S každým dalším letem získáváme reálné informace o výkonu rotoru a jeho tepelných vlastnostech, což nám umožňuje postupně prodlužovat přípustnou dobu letu.“ 

Problémy se vyřešily

Vrtulníček Ingenuity měl při šestém letu před dvěma týdny menší problémy, nový pokus ale ukázal, že byly jen dočasné. 

Helikoptéra o velikosti malého dronu přistála na Marsu 18. února společně s roverem Perseverance, má ale samostatný program. Není vybavena vědeckými přístroji, jejím jediným úkolem je vyzkoušet možnost využívat v budoucnu při zkoumání povrchu mimozemských těles podobné létající aparáty.

Všechny dosavadní lety Ingenuity byly v tomto směru úspěšné. Technické problémy vrtulník potkaly v závěru šestého pokusu 22. května. Stroj přidával rychlost a nakláněl se a vykazoval výkyvy ve spotřebě energie, nicméně bezpečně přistál, a to jen pět metrů od plánovaného místa. Podle expertů vše způsobila určitá zranitelnost systému časování.

„I když jsme záměrně neplánovali takový zátěžový let, NASA má nyní letová data zkoumající krajní meze výkonu vrtulníku. Tato data budou v nadcházející době pečlivě analyzována, čímž se rozšíří rozsah našich znalostí o létajících vrtulnících na Marsu,“ poznamenala k problematickému letu agentura.