Meteorologové letos čekají v Atlantiku silnou hurikánovou sezonu, bude ale slabší než vloni

Meteorologové letos očekávají v Atlantiku klidnější sezonu bouří a hurikánů než v loňském roce. Přesto by letošek měl být v dlouhodobém srovnání nadprůměrný, uvedla agentura AP s odkazem na americké centrum NOAA. V Atlantském oceánu trvá sezona hurikánů zpravidla od června do konce listopadu.

Podle aktuálních předpovědí by letos mělo vzniknout nad Atlantským oceánem 13 až 20 pojmenovaných bouří. Až deset z těchto bouří by mohlo dosáhnout intenzity hurikánu a až pět velmi silného hurikánu, které doprovází větry o rychlosti přes 177 kilometrů v hodině.

Hurikánová sezona 2021
Zdroj: NOAA

Od roku 1990 v průměru vzniká každoročně nad Atlantikem 14 pojmenovaných bouří. Podle NOAA je šedesátiprocentní pravděpodobnost, že letošní sezona zaznamená více bouří, než je průměr. Pravděpodobnost, že počet bude nižší, je jen desetiprocentní.

S hodnocením souhlasí i další vědecká centra. Podle meteorologa Todda Crawforda by ale letošní sezona měla být klidnější než ta loňská.

Rekordní loňský rok

Výrazně nadprůměrná byla loňská sezona se 30 pojmenovanými bouřemi, z nichž 14 dosáhlo intenzity hurikánu. Kvůli vysokému počtu bouří se Světová meteorologická organizace (WMO) rozhodla pozměnit způsob jejich pojmenování. Organizace každoročně chystala seznam s 21 křestními jmény. Pokud však bouří bylo více, dostávaly označení podle písmen řecké abecedy. Od letošního roku však WMO od používání řecké abecedy opustila a vytvoří další záložní seznam jmen.

Podle mnohých odborníků za vyšší intenzitu bouří mohou globální změny klimatu, a to především oteplování vod oceánů. To, že změny klimatu stojí i za vyšším počtem těchto meteorologických fenoménů, není stále jasně prokázané. „Ptáme se, zda je to součástí přirozené různorodosti systému, nebo jestli čelíme důsledkům globálního oteplování,“ uvedl meteorolog z Arizonské univerzity Xubin Zeng.

Jména pro hurikány v roce 2021
Zdroj: NOAA

Výrazný počet hurikánů a bouří v loňském roce měl i významné dopady na společenskou a ekonomickou situaci ve Střední Americe. Chudé země jako Honduras a Guatemala byly na podzim zasaženy hurikány a bouřemi opakovaně. To podle odborníků přispělo ke snaze části obyvatel odejít do Spojených států.