Americká armáda otestovala vojenský dron, který se umí rozhodovat v boji sám

Tento měsíc americké vojenské letectvo poprvé úspěšně vyzkoušelo nepilotovaný systém nazvaný Skyborg. Je to první americký pokus o armádní stroj, který by měl fungovat v boji zcela autonomně – tedy zcela bez vlivu člověka, a to v plně bojových situacích. Podle nově publikované analýzy vše dopadlo na jedničku.

Americká armáda by chtěla, aby tento bezpilotní program rozvíjel spolupráci mezi pilotovanými letadly s lidskou posádkou a dronů řízených dálkově nebo autonomně. Při svém prvním zkušebním letu vyletěl modul Skyborg spojený s futuristickým dronem Kratos UTAP-22 Mako.

Výsledky 130minutového testovacího letu podle armády ukázaly, že základní vlastnosti fungují, projekt je funkční, a může tedy pokračovat do další fáze. „Autonomní systém prokázal, že je schopný základních leteckých kapacit a reaguje na navigační příkazy; přitom reaguje na prostorová omezení, řídí se leteckými pravidly a je s to koordinovaného manévrování,“ oznámili armádní činitelé. „Stroj byl sledován jak ze země, tak ze vzduchu,“ popsali.

Cílem je stroj, který nepotřebuje člověka

Současné verze dronů, které armády používají, jsou většinou ovládané piloty – nejsou schopné složitějších manévrů. Autonomně sice jednat umí, ale jen v jednoduchých situacích, tedy ne přímo v boji.

Test dronu s umělou inteligencí
Zdroj: USAF

Cílem tedy je, aby vznikl vojenský stroj, který dokáže plnit všechny funkce vzdušného dopravního prostředku s lidskou posádkou, ale také s možností provozu bez lidské posádky.
Autoři projektu očekávají, že Skyborg bude představovat „mozek“ všech budoucích technologií americké armády, které by se měly autonomním vojenským letům věnovat. Armáda doufá, že tento bezpilotní letoun pomůže vybudovat všeobecnou důvěru v plně bezpilotní letadla, známá také jako systém autonomního jádra.

Výzkumná laboratoř amerického letectva plánuje sérii dalších testů, do nichž bude zapojeno více bezpilotních letadel řízených Skyborgem. Tým kolem tohoto projektu totiž plánuje plně funkční autonomii s řadou dnes již existujících dronů – tak totiž budou moci být systémy ztracené nebo poškozené v boji snadno nahrazeny a znovu použity.

Společnost Kratos také vyrábí dron XQ-58A Valkyrie, experimentální „neviditelné“ autonomní letadlo – snahou je postavit bojové letadlo, které je natolik levné, že by nevadilo, kdyby o něj armáda přišla a dalo by se snadno nahradit. Právě Valkyrie je také spojena s programem Skyborg, dá se tedy čekat, že brzy bude tento stroj otestovaný s tímto autonomním systémem.

Hlavním úkolem projektu Skyborg zůstává vyvinout bezpilotní letadlo schopné činit rychlá bojová rozhodnutí rychlostí počítače a zároveň chránit životy lidských vojáků během boje.