Dítě narozené ženě po očkování proti covidu má také protilátky

Vědci dosud neznali odpověď na otázku, zda se může imunita získaná očkováním proti covidu-19 přenést z matky na jejího potomka. První známý případ, kdy očkovaná žena porodila dítě, u kterého byly zjištěny protilátky, popsali američtí pediatři.

Lékaři Paul Gilbert a Chad Rudnick řekli, že žena, která pracuje na Floridě jako zdravotnice, dostala první dávku vakcíny Moderna letos v lednu, v 36. týdnu těhotenství. O tři týdny později porodila zdravou holčičku.

Výzkumníci analyzovali krev z pupeční šňůry dítěte a zjistili, že v ní byly v době porodu nalezeny protilátky proti viru SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc covid-19. Co to znamená pro dítě? „Existuje u něj možnost ochrany a snížení rizika nákazy virem SARS-CoV-2 díky očkování jeho matky,“ tvrdí lékaři.

„Pokud víme, bylo to první dítě na světě, které se narodilo s protilátkami po očkování na covid,“ řekl Paul Gilbert stanici ABC.

Podobný efekt přechodu protilátek je známý také u jiných vakcín, které se podávají během těhotenství. Očekávalo se to tedy i u té covidové.

Co se ví – a co ne

Autoři ve studii přiznávají, že spousta otázek je zatím nezodpovězených a že je tedy zapotřebí dalšího výzkumu, aby se zjistilo, zda jsou kojenci těmito protilátkami opravdu před virem chráněni.

„Je to jeden případ. Další studie musí určit, jak dlouho tato ochrana potrvá. Musí určit, na jaké úrovni ochrany nebo kolik protilátek musí mít dítě v oběhu, aby mu poskytly ochranu,“ řekl Rudnick stanici ABC. 

Lékaři tento pozoruhodný objev, který naznačuje, kudy se může boj proti covidu-19 ubírat dále, zveřejnili v odborném časopise. Článek však zatím neprošel recenzním řízením. Studie je ale natolik jednoznačná a metodologicky jednoduchá, že byla přijata k vydání v renonomovaném žurnálu, uvedl britský deník The Guardian.