Není to rakovina, uklidňují experti. Zvětšené uzliny po očkování mohou zmást přístroje

Američtí lékaři varovali před vyšetřením u onkologů příliš brzy po očkování proti covidu-19. Mamograf i některé další druhy vyšetření totiž mohou vyvolat planý poplach. Část vedlejších účinků očkování totiž může připomínat počáteční fázi rakoviny, přestože mezi nimi není žádná souvislost.

Pokud jdete na mamograf nebo na jinou kontrolu kvůli rakovině, určitě informujte svého lékaře o tom, jestli jste byli nedávno očkovaní proti covidu, doporučují američtí onkologové a radiologové.

Stává se totiž, že občas po očkování otečkou lymfatické uzliny, zejména ty v podpaží. Je to normální reakce imunitního systému organismu, ale pokud se toto zvětšení objeví na mamografu nebo jiném snímku, může vyvolat zbytečné podezření na rakovinu.

„Musíme to dát veřejnosti vědět,“ uvedla radioložka Melissa Chenová z onkologického centra MD Andersona v Houstonu, která nedávno musela uklidnit vyděšenou pacientku, která kvůli zvětšené lymfatické uzlině požádala o vyšetření na rakovinu.

Komise expertů ze tří amerických onkologických center proto zveřejnila minulý týden v časopise Radiology doporučení, jak zacházet se skeny, které mohou zachytit vedlejší účinek očkování a zmást tak lékaře.

Hlavním sdělením tohoto doporučení je, že onkologičtí pacienti nebo lidé, kteří se obávají rakoviny (třeba z důvodu genetických dispozic), by se neměli očkování vyhýbat.

Lymfatické uzliny jsou součástí imunitního systému, kde se shromažďují bílé krvinky bojující proti infekci. Obvykle jsou příliš malé na to, aby je bylo možné cítit. Mohou ale otékat – a to během různých nemocí, ale i po různých typech očkování. A s tím, jak po celém světě přibývá lidí naočkovaných proti covidu-19, se dá podle expertů očekávat i nárůst počtu snímků, které ukážou oteklé lymfatické uzliny, uvádí vědci v odborném časopise Journal of the American College of Radiology.

Podezřelé bulky

Nejčastěji postižené uzliny jsou ty v podpaží a poblíž klíční kosti, velmi pravděpodobně na stejné straně, kam šlo očkování, říká článek. Tyto otoky jsou známým vedlejším účinkem u vakcín BioNTech/Pfizer a Moderna, ale zatím nebyly hlášené u vakcíny Johnson & Johnson.

Není ale úplně jasné, jak často k tomu dochází. Podle amerického regulátora FDA hlásilo 16 procent účastníků klinické studie společnosti Moderna po druhé dávce nějaký otok v podpaží. Platí přitom, že pokud jsou lymfatické uzliny jen nepatrně zvětšené, mohou se objevit na lékařském snímku, aniž by lidé sami nějaké boule zaznamenali.

Odborníci proto doporučují: „Pokud jste byli nedávno očkováni, řekněte to radiologovi před každým vyšetřením. To mu pomůže vyhodnotit, jestli zvětšená lymfatická uzlina pravděpodobně souvisí s vakcínou a dá se jednoduše monitorovat, nebo jestli je dostatečně znepokojivá pro biopsii nebo jiný test.“

Současně platí, že lidé by si měli naplánovat nadcházející screening nebo jiné vyšetření související s rakovinou ideálně ještě před očkováním, pokud je to možné. Lidé s aktivním nádorovým onemocněním, které je na jedné straně těla, by si měli vybrat očkování na opačné straně těla – aby to při případných jiných problémech lékaře a přístroje nemátlo.

Klíčové přitom je, aby lidé kvůli očkování neodkládali žádné naléhavé prohlídky – zatím ale není úplně jasné stanovisko k neakutnímu skenování. Doporučení zní, že se má zvážit naplánování čistě rutinních vyšetření na dobu šest týdnů po očkování.