V Británii úmyslně nakazí dobrovolníky koronavirem. Cílem je lépe pochopit vliv covidu-19 na organismus

Británie jako první země světa umožní studii, při níž budou dobrovolníci vystaveni koronaviru. Cílem je získat nové poznatky o nemoci covid-19, informovala agentura Reuters.

Při testech, které by měly začít do měsíce, bude až 90 pečlivě vybraných a zcela zdravých dobrovolníků ve věku 18 až 30 let vystaveno koronaviru v bezpečných a kontrolovaných podmínkách, oznámila britská vláda. Záměrem bádání bude lépe pochopit, jak nemoc covid-19 ovlivňuje lidský organismus.

Aby byla studie pro účastníky co nejbezpečnější, nebudou při ní použity nové mutace koronaviru, ale virus, jenž se začal v Anglii šířit v březnu 2020.

V první fázi budou vědci zkoumat, jaká je nejmenší virová nálož vedoucí k nakažení. Následně by dobrovolníci před vystavením koronaviru mohli být očkováni. Za účast budou kompenzováni.

  • Británie, která má více než 66 milionů obyvatel, od začátku pandemie podle oficiálních údajů zaznamenala přes čtyři miliony případů koronaviru a přes 118 400 lidí tam v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo. První dávku očkování proti covidu-19 zatím obdrželo na 15,5 milionu obyvatel, přičemž více než 546 tisíc lidí již dostalo obě dávky některé z vakcín.

Studie má podle britského ministra obchodu Kwasiho Kwartenga pomoci zjistit, která vakcína je nejlepší a nejúčinnější v dlouhodobém měřítku. „Studie se uskuteční ve Spojeném království a pomůže prohloubit poznatky vědců ohledně toho, jak koronavirus lidi ovlivňuje, a případně přispěje k rychlému vývoji vakcín,“ uvedl Kwarteng.

Na studii bude spolupracovat vládní vakcinační pracovní skupina, Královská univerzita v Londýně, zdravotnická společnost hVIVO nebo nadace NHS Royal Free London.

Svět proti covidu

Současně se také množí výzvy k vypracování globální pandemické úmluvy, jejímž cílem by bylo při možných budoucích pandemiích zajistit větší transparentnost. Mezinárodní dohodu, v níž by se státy světa zavázaly, že budou sdílet data o šíření virů a infekčních chorob, by uvítal také britský premiér Boris Johnson. V pondělí výzvu podpořil poté, co Spojené království a Spojené státy vyjádřily znepokojení nad omezeními, jimž čelili odborníci Světové zdravotnické organizace (WHO) v Číně.

Mise WHO, jejímž cílem je zkoumat původce koronaviru, dorazila do Číny v lednu, po zdlouhavých jednáních s čínskými úřady a více než rok poté, co se koronavirus začal šířit v čínském Wu-chanu. Po čtyřech týdnech vyšetřování mise minulý týden uvedla, že podle dosavadních zjištění je virus SARS-CoV-2 pravděpodobně přírodního původu a jeho hostitelem mohli být netopýři. Teorii, že virus unikl z laboratoře, odmítla. Australský expert na infekční choroby a člen mise WHO Dominic Dwyer ale v sobotu agentuře Reuters sdělil, že Čína odmítla misi poskytnout primární data o prvních případech covidu-19.

„Myslím, že svět potřebuje obecnou dohodu ohledně toho, jak budeme sledovat data související se zoonotickými (nemoci zvířat přenosné na člověka –⁠ pozn. red.) pandemiemi,“ uvedl v pondělí Johnson s tím, že by za tímto účelem měly po světě vzniknout speciální výzkumná centra zkoumající přenos infekce mezi zvířaty a potenciální přenos na lidi. Zároveň by podle premiéra měla úmluva zajistit větší transparentnost při sdílení dat o přenosu infekce.