Archeologové studují Sixtinskou kapli doby ledové. Kolumbijské jeskyně skrývaly sto tisíc postav

Jedno z největších nalezišť prehistorických skalních maleb, které čítá odhadem na 100 tisíc postav, zkoumají kolumbijští a britští archeologové v amazonském pralese na jihu Kolumbie. V místě, kterému přezdívají Sixtinská kaple starověku, začali bádat před několika lety. Detaily představí o víkednu v britské televizi Channel 4.

Desítky tisíc maleb, jejichž stáří odhadují archeologové asi na 12 500 let, se nachází v národním parku Chiribiquete téměř na 13 kilometrech skal. Vědci doufají, že jim pomohou pochopit, jak žili první obyvatelé této oblasti. Malby zobrazují rostliny, zvířata, včetně dnes již vyhynulých, a také lidské postavy, například při zřejmě rituálním tanci.

Některé malby jsou ale tak vysoko, že se dají zkoumat jen pomocí dronů. Jak se je dávným lidem podařilo namalovat tak vysoko, se zatím neví. Vědci věří, že jim to pomůže objasnit zkoumání těchto červenooranžových obrazů. Jsou na nich namalovány i dřevěné věže a postavy, které jako by z nich skákaly bungee jumping.

Komiks z doby ledové

„Potrvá generace, než tolik maleb prozkoumáme,“ míní José Iriarte, profesor archeologie Exeterské univerzity, který expedici vedl. „Zobrazení jsou tak detailní, že například u koně z doby ledové vidíme divoký výraz i vykreslenou hřívu. Je to fascinující,“ popsal Iriarte nedělnímu vydání britského deníku The Guardian.

„Je také zajímavé, že mnohá z těchto zvířat jsou namalována velká a obklopená malými lidmi s rukama zdviženýma, skoro jako by se k těm zvířatům modlili,“ dodal Iriarte.

O nálezu v parku Chiribiquete informovali vědci letos v dubnu ve vědecké databázi Science Direct. „O existenci maleb se vědělo už od začátku 20. století, ale jejich bližší průzkum začal až teď. V posledních padesáti letech nebyl možný kvůli válce s (povstalci) FARC,“ řekl před dvěma lety místním médiím ředitel kolumbijského ústavu antropologie a historie Ernesto Montenegro.

Archeologie a povstalci

Právě podepsání mírové dohody s povstalci v roce 2016 pomohlo i k bližšímu zkoumání skalních maleb. Ani dnes ale není oblast úplně bezpečná, v okolí mezi sebou bojují nové gangy, v nichž jsou i povstalci z FARC, kteří odmítli složit zbraně.

Oblast s rozsáhlými skalními malbami, které se nachází v departementu Guaviare, je také těžko přístupná. Archeologové museli ujít čtyři hodiny pěšky a cesta džunglí navíc byla nebezpečná i kvůli krokodýlům nebo jedovatým hadům. Průzkum přerušila i pandemie covidu-19.