NATO chce chránit družice, schválilo vznik vesmírného centra v Ramsteinu

Severoatlantická aliance vybuduje nové středisko vesmírných operací na základně v německém Ramsteinu. Shodli se na tom ministři obrany NATO, kteří tento týden debatovali o možnostech zlepšení ochrany aliančních satelitů před možnými útoky protivníků. Zástupci spojeneckých vlád během videokonference také potvrdili závazky svých zemí zvyšovat obranné výdaje, které by podle dlouhodobého plánu měly do roku 2024 dosáhnout dvou procent hrubého domácího produktu členských států.

„Loni jsme vyhlásili vesmír za další operační doménu NATO. Nyní jsme podnikli další významný krok,“ řekl novinářům po jednání generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Lídři spojeneckých zemí se už v prosinci shodli, že po zemi, vodě, vzduchu a kyberprostoru bude aliance provádět společné operace i na oběžné dráze.

V novém středisku při letecké základně v Německu by měli působit vojenští experti, kteří budou poskytovat podporu budoucím vesmírným aktivitám aliance. K ochraně satelitů by měli přispět například vyhodnocováním možných hrozeb a poskytováním informací o tom, jak jim čelit.

Bezpečnost vesmírných operací

Okolo planety se v současnosti pohybuje odhadem na dva tisíce družic, z nichž zhruba polovina patří aliančním zemím. NATO se však musí vyrovnávat s výrazným nástupem Číny, která v současnosti vyvíjí zbraně použitelné ve vesmíru. Mnozí experti varují, že Čína či Rusko hledají cesty, jak vyřadit z provozu jakékoli družice. Ty slouží například k navigaci, předpovídání počasí, ale i k navádění prakticky veškerých zbraní užívaných na dálku.

„Velmi nás znepokojuje, že například Rusko nebo Čína vyvíjejí zbraně, které jsou schopné ničit satelity, což by mělo vážný dopad na civilní, ale i vojenské kapacity,“ prohlásil šéf NATO.

Podle českého velvyslance při alianci Jakuba Landovského by v budoucím aliančním centru vesmírných operací mohli najít uplatnění i čeští experti. „Na to, že je Česká republika zemí střední velikosti, tak je schopna dát dohromady dost nadstandardní expertízu v oblasti vesmíru,“ řekl českým novinářům ambasador, podle něhož například české vojenské zpravodajství dokáže od letoška vyhodnocovat satelitní snímky.