Americká armáda testuje brýle s „rozšířenou realitou“ pro psí vojáky

Armáda Spojených států vyvíjí speciální brýle pro bojové psy, které by vojákům umožnily zadávat zvířatům povely na velkou vzdálenost. Novinka má fungovat na principu „rozšířené reality“, což znamená, že brýle jsou zároveň displejem, na kterém je možné psům zobrazovat různé signály. Vývojáři uvedli, že projekt je stále v rané fázi, avšak první výsledky jsou údajně velmi slibné.

Zpravodajský web BBC o iniciativě informoval poté, co americká armáda představila prototyp testovaný na jistém rotvajlerovi jménem Mater. Zařízení vyrobila firma jménem Command Sight, kterou spravuje výzkumná větev ozbrojených sil USA Army Research Laboratory (ARL).

Pes s augmentovanou realitou
Zdroj: US ARMY

Cílem je změnit zaběhanou podobu operací s armádními psy, při kterých voják musí zvířeti zůstat relativně nablízku, aby mu mohl dávat pokyny rukama nebo laserovým ukazovátkem. Speciálně vycvičení psi jsou takto nasazováni kvůli hledání výbušnin nebo jiných hrozeb. Nové brýle mají umožnit, že je psovodi budou moci navigovat z míst, kde jim nehrozí žádné nebezpečí.

Psí vojáci budoucnosti

Prototyp sestává z brýlí, jaké jsou armádním psům běžně nasazovány coby ochranný prostředek, nyní jsou ale doplněné o kameru a systém rozšířené reality. Psovi lze na hledí promítat vizuální směrovky, kterými se bude po správném výcviku řídit a které jej v ideálním případě dovedou na určené místo. Psovod zase díky kameře uvidí, co má pes před sebou.

„Rozšířená realita bude použita k tomu, aby se psům vysílaly povely a nápovědy. Nejde o to, aby s ní pes interagoval stejně, jako by to dělal člověk,“ popisoval jeden z vědců v čele ARL Stephen Lee. Prototyp naváděcích brýlí zahrnuje i poměrně nepraktický postroj, Command Sight už nicméně obdržela dodatečné prostředky na vývoj bezdrátové verze.

„Armádní komunita pracující se psy je z potenciálu této technologie nadšená,“ dodal Lee. Firma sama hovoří o „extrémně slibných“ výsledcích prvních testů, projekt je prý ale stále v „počátečních výzkumných fázích“.