Rutina, cvičení a chuť zkoušet něco nového. Astronauti i experti na izolaci radí, jak přečkat karanténu

Kvůli koronaviru se ocitly v nedobrovolné izolaci stovky milionů lidí, kteří se nyní musí vyrovnat s tím, jak dočasně žít bez osobního kontaktu. Rady ostatním proto nabízejí představitelé profesí zvyklých na osamění, od posádek ponorek po astronauty. Řešení nabídla i Evropská kosmická agentura (ESA), která přes internet odvysílala pětihodinový program Vesmír nás spojuje, ve kterém astronauti, vědci a umělci hovořili o tom, jak zvládnout nucené sociální odloučení.

V pořadu ESA vystoupili mimo jiné evropští astronauti Tim Peake, Alexander Gerst, Samantha Cristoforettiová, Matthias Maurer, Thomas Reiter, Frank de Winne a André Kuipers, ale také britský částicový fyzik Brian Cox, lucemburský fyzik Ranga Yogeshwar nebo americká herečka Mayim Bialiková známá z populárního seriálu Teorie velkého třesku.

Reiter, který absolvoval pět kosmických letů, řekl, že nikdy v kosmu neprožil ponorkovou nemoc. „Pravděpodobně díky přísnému dennímu rozvrhu. Je důležité dodržovat každodenní rutinu,“ řekl. Podle Gersta je důležitá sebedisciplína, aby člověk těžký čas přečkal.

Program a myšlení

Agentura AFP informovala o zkušenostech bývalého astronauta amerického Vesmírného úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Scotta Kellyho, který strávil takřka rok na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Ten považuje v těžké době za nezbytné, aby si lidé uspořádali myšlenky a stanovili program.

„Může to trvat hodně dlouho, takže vaše mysl musí být připravená,“ řekl Kelly. Uvedl, že lidé si musí stanovit program, ve stejný čas vstávat i chodit spát. K udržení dobrého fyzického i mentálního zdraví je rovněž podle Kellyho důležité pravidelné cvičení.

Bývalý velitel na jaderné ponorce Vincent Larnaudie-Eiffel radí stanovit si osobní úkoly. „Uvíznuti ve svých bytech sdílíme stejné cíle, což je ochrana ostatních, zdravotníků a úspěšné proplutí touto tvrdou zkouškou,“ řekl a podotkl, že se tyto cíle neliší od povinností posádky ponorky. Podobně jako Kelly považuje za důležitou denní rutinu.

Mořeplavkyně Isabelle Autissierová, která jako první žena sama obeplula svět, uvedla, že se nikdy necítila osamělá, protože si samotu vždy vybrala. Lidem, kteří nyní musí být doma, doporučila, aby si zkusili něco nového, třeba si poslechli hudbu, kterou jinak neposlouchají, přečetli si knihu, začali malovat nebo si vedli deník.